Da li je zdrava hrana koju kuhamo u mikrovalnoj?

Radiosarajevo.ba
Da li je zdrava hrana koju kuhamo u mikrovalnoj?

Mikrovalne pećnice jedan su od najomiljenijih kuhinjskih predmeta već 60 godina, koliko se koriste, i čini se da se konačno odgovorilo na često postavljeno pitanje: da li je hrana koju spremamo u mikrovalnoj „sigurna“ za jelo?

Brojni ljudi nekako se ne mogu oteti dojmu da je hrana koja se kuha u ovom aparatu – nezdrava i da je mnogo bolje skuhati nešto na štednjaku. No, naučnici navode da je hrana koja se sprema u mikrovalnoj mnogo zdravija nego što mislimo.

„Uopćeno, hrana koja se sprema u mikrovalnoj gubi manje zdravih materija kad se poredi s kuhanjem ili prženjem na šporetu“, tvrdi dr. Guy Crosby profesor na Harvardu.

On objašnjava: „Tzv. 'suha' metoda zagrijavanja pomaže tako što, primjerice, vitamin B ili vitamin C ne izlazi iz hrane, mnogo je bolja i zato što je kuhanje brže, zdrave materije mnogo su manje vremena izložene toplini, što je još jedna pozitivna strana.“

Mikrovalna ili ne, kuhanje namirnica slama zdrave materije u hrani, kao što su vitamini B i C. S druge strane, toplina pomaže i čini učinkovitijim određene materije, kao što su antioksidans likopen u paradajzu ili beta-karoten u mrkvi.

Stoga, dr. Susan Nitzke objašnjava koja je najbolja metoda kuhanja, ako se želite hraniti zdravo. Kuhanje na pari, pogotovo kada je riječ o povrću, definitivno je najbolje rješenje. A ako želite savršeno ukusno, a zdravo povrće, recept je sljedeći:

„Izrežite povrće na velike komade i skuhajte ih brzo, potom ih odmah poslužite“, govori ona, dodajući da ih je najbolje skuhati na pari ili u mikrovalnoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak