Čudotvorni đumbir: Šta samo komadić ovog začina čini za vaš organizam

Radiosarajevo.ba
Čudotvorni đumbir: Šta samo komadić ovog začina čini za vaš organizam

Studija International Journal of Food Sciences and Nutritionotkriva kako je poularni kuhinjski začin đumbir efektivan tretman u liječenju i prevenciji dijabetesa.

Potvrdilo je to i istraživanje American Diabetes Associationa, koje pokazuje kako je 100 posto efikasno u prevenciji razvoja dijabetesa tipa dva, piše Theheartandsoul.

Učesnici istraživanja su podijeljeni u dvije grupe, od kojih je jedna dobila 1600 miligrama đumbira dnevno tokom 12 sedmica. U usporedbi sa placebo grupom, đumbir je poboljšao senzitivnost inzulina i smanjio komplikacije koje dolaze sa dijabetesom.

Magnezij, hrom i cink mogu poboljšati protok krvi, a đumbir sadrži sva tri od ovih elemenata. Kada ste bolesni, osjećate groznicu i znojenje, uzmite đumbir - pomoći će vam sigurno.

Ukoliko posljednjih dana osjećate da vam je probava loša, opet uzmite đumbir koji će vam pomoći da "ispraznite" svoj stomak. Đumbir će jako brzo ublažiti nadutost, grčeve i plinove. Topli napitak od đumbira se pokazao učinkovitim u prevenciji zatvora. Đumbir će potaknuti rad probavnog sistema i pospješiti apsorpciju hranjivih tvari iz hrane.

Upala i bol često često vam se mogu javiti, pogotovo ako vam je posao vezan za sjedenje za računarom. Đumbir je poznat da ima prirodna anti-upalna svojstva koja pomažu u smanjenju upale. Biljka kurkuma je dio iste porodice kao i đumbir, i još je jedan od izvora za rješenje upale. Đumbir možete uzimati kroz kuhanje, tablete, ili jednostavno naribajte korijen u tjesteninu.  Nedavno istraživanje je pokazalo da protuupalno djelovanje đumbira može ublažiti bilo kakve vrste bolova. Đumbir se pokazao jako učinkovitim u ublažavanju simptoma artritisa, kroničnog upalnog stanja kostiju i zglobova.

Ove zdravstvene beneficije su samo početak, jer đumbir ima mnogo više koristi. Neke studije pokazuju da može pomoći u prevenciji raka, zubobolje, glavobolje, te jačanju imunog sistema.

Bilo da je svjež, u prahu ili kiseo, đumbir se može koristiti u svim vrstama kuhinja i biti pripremljen na različite načine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak