Čudnovati maniri za stolovima širom svijeta

Radiosarajevo.ba
Čudnovati maniri za stolovima širom svijeta

Ponašanje za stolom uči se već s nekoliko godina, ali pravila su vrlo različita od jednog do drugog dijela svijeta. Ako želite biti dobri gosti u koji god dio svijeta da odete, evo nekoliko primjera čudnih pravila dobrog ponašanja za vrijeme objeda, iz različitih kultura koje nas okružuju.

Afganistan

 

U Afganistanu su osnovna pravila lijepog ponašanja za stolom to da gost počinje jesti prvi, dobije najviše hrane, te da sjedi najdalje od vrata prostorije. Gosti kojima slučajno hljeb padne na pod trebaju ga podići, poljubiti i podići u visinu čela prije nego ga ponovo spuste na stol. Slično kao u primjeru drugih blistoičnih zemalja, Indije, te nekih afričkih država, pravilo je da se jede samo desnom rukom, dok je lijeva rezervisana za prljavije svakodnevne aktivnosti, poput onih u toaletu.

Kina

 

Kinezi imaju cijeli niz pravila vezanih za štapiće kojima jedu: držite ih desnom rukom, nemojte ih uperiti u drugu osobu, lupati jedan o drugi, ili uopšte mahati njima naokolo u svrhu uvjerljivije gestikulacije. Nikako nemojte nabadati hranu štapićem, a najvažnije pravilo koje treba zapamtiti je ono da je zabosti štapiće u zdjelicu s rižom – apsolutno nedopustivo.

Etiopija

 

U nekim dijelovima Etiopije postoji običaj koji je iz zapadnjačke perspektive prilično čudan, a ime mu je gursha. Poenta gurshe je da se gostoprimstvo pokaže – hranjenjem svih prisutnih, što doslovno znači da domaćin ili domaćica najprije prstima stavi po zalogaj hrane svakom gostu u usta, a potom isti proces ponove svi prisutni, počevši od prvog pored sebe, pa do kraja kruga. Iskustvo gurshe znači da ste na kraju obroka imali prste svih prisutnih u ustima, ali i da ste svima gurnuli vlastite u usta.

Japan

 

U Japanu postoji cijeli niz zanimljivih i profinjenih pravila ponašanja za stolom, ali jedno od interesantnijih je vezano za supu od nudli. Nju, naime, trebate srkati i pritom mljackati, jer na taj način domaćinima pokazujete da vam jelo prija.

Filipini


 

Ako želite biti pristojan i dobar gost na Filipinima, pripremite se na puno čekanja. Ovdje kultura nalaže da čekate da vam domaćin/domaćica kaže gdje da sjednete za stolom, kad da sjednete, zatim trebate čekati da vam kažu kad možete početi jesti, a ako ste mnogo gladni i želite porciju više – opet ćete morati sačekati da se domaćini sjete da vas pitaju želite li još. Nikako nije pristojno sve ovo uraditi samoinicijativno.

Južna Koreja

 

U nekim dijelovima Južne Koreje, kultura nalaže da se riblje koščice ispljunu na tanjir ili na pod okolo stola. Možemo samo zamisliti kako bi bilo teško prilagoditi se tradicionalnom koreanskom ručku gostima sa zapada.

Zambija

 

U ruralnim područjima Zambije postoji običaj da se kao hladno predjelo jede čitav sušeni miš, odnosno mbewe, a dobri maniri znače i da ga trebate početi jesti od glave, dok se rep nikad ne jede.

Mongolija

 

Nomadski način života Mongola doprinio je tome da Mongoli ne mare mnogo za skupni porodični ručak ili večeru kao dnevni imperativ, ali ako su već svi kući ili imaju goste, običaj za zajedničkim obrokom je da domaćin dobije prvi zalogaj od domaćice, te da se tanjir prekrije rukom kada želite pokazati da vam je količinski dosta. Slično kao u mnogim drugim kulturama, hrana se prima i jede desnom rukom.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak