"Crnac bez jaja": Recept za popularni kolač koji svima uspijeva iz prve
Jednostavno, brzo, slatko i superčokoladno, tačno ovako bismo opisali ovaj popularni, sočni i tamni kolač poznat pod imenom "crnac bez jaja".
Kako mu naziv govori, ovaj sočni čokoladni kolač ne sadrži jaja, stvarno se brzo i lako priprema i idealan je kad vam se jede neki čokoladni kolač koji je gotov začas. Jedino treba imati malo strpljenja kako biste dočekali da se kolač dobro ohladi da biste u potpunosti uživali u njemu.
U smjesu za biskvit slobodno možete dodati i suhih brusnica, sjeckanih oraha, lješnjaka ili badema, dobro ocijeđene višnje iz kompota jer se baš sa svime dobro slaže. Možete ga poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda od vanilije.
Aleksandar Vučić se oglasio: "Ovo je odličan dan za Srbiju..."
Sastojci:
Za biskvit:
540 g čvrstog jogurta
300 g glatkog brašna
250 g šećera
120 ml ulja
25 g kakaa
2 kašičice sode bikarbone
komadić maslaca za premazivanje posude za pečenje
Za glazuru:
150 g čokolada za kuhanje
150 g maslaca
120 ml mlijeka
120 g šećera
Priprema:
1. U posudu stavite sve sastojke za biskvit pa ih izmiksajte električnim mikserom.
2. Posudu za pečenje (kvadratnu cca. 35x25 cm) ili kalup za tortu promjera 22-24 cm namažite maslacem pa izlijte pripremljenu smjesu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 25-30 minuta.
3. Pripremite glazuru: na pari otopite maslac i čokoladu, dodajte šećer i mlijeko pa miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
4. Pečeni kolač malo ohladite, potom ga prelijte čokoladnom glazurom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga stavite u hladnjak da se skroz ohladi.
5. Poslužite narezano na manje kocke ili kriške ako ste kolač pekli u kalupu za tortu.
Prijatno i uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.