Čišćenje wc školjke je jednostavnije uz ovaj predmet: Riječ je o šibicama

0
Radiosarajevo.ba
Čišćenje wc školjke je jednostavnije uz ovaj predmet: Riječ je o šibicama

Nije nepoznato da je toaletna školjka najveći rasadnik bakterija u svakom kupatilu, a nedavno istraživanje objavljeno u naučnom časopisu American Journal Of Infection Control otkrilo je zapanjujući podatak za brzinu njihova širenja nebitno je držite li WC dasku spuštenom ili dignutom.

Štaviše, otkrili su da je puštanjem vode sa zatvorenom daskom bakterije samo moguće usmjeriti u drugom pravcu. Tako ih je više pronađeno ispred i s lijeve strane školjke, dok je desna ostala zaštićenija, za razliku od puštanja vode s otvorenom daskom, kad se bakterije šire ravnomjerno.

Istraživanje je, nadalje, otkrilo da je razlika u uspjehu uklanjanja patogenih bakterija ako čistite pomoću dezinfekcijskog sredstva i bez njega oko 3 posto, s naglaskom da jako sredstvo uglavnom ima učinkovitost od 99,99 posto te da je od velike pomoći u sprečavanju njihova širenja kada neko od ukućana ima crijevna oboljenja bakterijskog ili virusnog porijekla što češće čišćenje školjke.

PONOS: Lejla Njemčević osvojila historijsku srebrnu medalju za BiH na Evropskom prvenstvu!

Kako je ova radnja među najomraženijima u održavanju higijene doma, a sama sredstva za čišćenje školjki nisu baš blaga, brze i jednostavne metode uvijek su dobrodošle. Portal Krstarica navodi kako je među najučinkovitijim dezinfekcijama jedan mali drveni predmet - šibica!

Potrebno ju je samo zapaliti, ubaciti u školjku i zatvoriti dasku, a potom bi sumpor koji je u sastavu šibice trebao sam odraditi posao dezinfkecije i uništiti patogene. Tako u samo nekoliko sekundi možete imati čistu školjku pa njeno često održavanje prestaje biti problem ako primjenjujete ovaj način.

Osim sa zapaljenom šibicom, možete pokušati i s ubacivanjem jednog režnja bijelog luka koji u sebi sadrži alicin, također poguban za ove neželjene "stanovnike" toaletne školjke. Valja napomenuti da ove brzinske metode mogu poslužiti za povremeno čišćenje, ali naučnici koji su proveli gorenavedeno istraživanje tvrde da dezinfekcijskim sredstvom ipak treba čistiti jednom sedmično, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak