Brzi kolač kojem je teško odoljeti: Oblatne s tahan halvom i orasima
Ove oblatne imaju jedinstven okus koji je rezultat ljubavi između tamne čokolade i tahan halve. Ko je jednom probao ovu slasticu, razumjet će o čemu govorimo.
Osim toga, oblatne su veoma 'praktičan' kolač koji se može jesti rukom, nositi na izlet, a za serviranje nisu potrebni tanjurići.
Sastojci
- Paket oblatni
- Šolja mlijeka
- Šolja šećera
- Šolja orahove jezgre (nije obavezno)
- 1/4 kg tahan halve
- 1/4 kg maslaca
- 150 dkg čokolade za kuhanje
Priprema fila: (10 minuta) Mlijeko ulijte u šerpu, pa dodajte šećer. Ostavite da lagano proključa, pa dodajte tahan halvu u komadima. miješajte na laganoj vatri da se smjesa ujednači, pa dodajte maslac i čokoladu u komadima. nastavite miješati na laganoj vatri dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte nasjeckane ili istucane orahe i pomiješajte. Sklonite s vatre i ostavite oko 5 minuta da se ohladi.
Premazivanje: Smjesu još jednom dobro promiješajte i započnite s mazanjem oblatni. Ova količina smjese dovoljna je za obilato premazivanje 4 lista. Peti list se stavlja na vrh i ne premazuje se. Ovako pripremljene oblatne pritisnite ravnim plehom na koji ste staviti dodatnu težunu (npr. knjige) i ostavite da prenoći, ili makar 2-3 sata da se fil potpuno ohladi i stisne.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.