Alergična na 21. vijek

Radiosarajevo.ba
Alergična na 21. vijek

Desetogodišnja Molly Harrad, iz mjesta Herne Bay u Kentu, ne može nositi normalne tenisice, čarape ili bilo kakvu vrstu odjeće. Ne može čak ni hodati bosa po tepihu.

Mora jesti posebno pripremljen ručak i to samo pod nadzorom, u slučaju da dođe u dodir s hranom koja joj može izazvati alergijsku reakciju.

Djevojčica mora ruke štititi specijalnim pamučnim rukavicama, kupati se u posebnom odjelu kako bi zaštitila kožu i redovno uzimati nekoliko tableta koje kontroliraju njenu vrlo jaku alergiju.

Ljekari ne mogu objasniti njeno vrlo teško zdravstveno stanje, ali njenim su roditeljima objasnili kako Molly ne bi imala takve probleme da je rođena 100 godina ranije.

Hrana koja kod Molly može izazvati alergijsku reakciju uključuje tjesteninu, hljeb, žitarice, mlijeko, jaja, paradajz, soju, čokoladu, kreme i lješnjake.

Molly ne smije doći u dodir sa svim kućanskim sredstvima za čišćenje, od sapuna preko šampona, do parfema. Smetaju joj i plastične i gumene površine, prašina, te svi elektronski uređaji.

Molly se nalazi na udaru i kada izađe izvan četiri zida. Alergična je na trave i pelud, kao i na brojne igračke na igralištima. Predmete poput novčića, olovaka i tastatura nije nikada dotaknula.

"Bili smo kod najboljih ljekara, ali ni oni nam nisu mogli pomoći. Ovo je prvi slučaj takve alergije dosada", rekao je Derek, Mollyjin otac.

Prvi znakovi njenog vrlo teškog stanja pojavili su se još dok je bila beba. Njen je trbuh jako natekao kada ju je majka nahranila mlijekom.

Ubrzo joj je dijagnosticirana alergija na mlijeko, ali kada su se na njenoj koži pojavili plikovi i osip, ljekari su shvatili da se radi o puno ozbiljnijem problemu. Od tada je konstantno po bolnicama.

"Želimo svoju kćer osloboditi od užasne boli. Ako postoji netko ko bi joj mogao pomoći, voljeli bismo da nam se javi", rekao je Derek Harrad.

Jutarnji.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak