Pet kuhinjskih preparata koje biste trebali češće mijenjati
Hrana koja se priprema za kuhanje često dolazi u dodir s daskom za rezanje i noževima, no mnogi ljudi ne znaju da ovi kuhinjski alati skrivaju nevidljive opasnosti.
Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, čišćenje i dezinfekcija su ključni, no postoje i drugi kulinarski saveznici koji zahtijevaju posebnu pažnju. Stručnjakinja za čišćenje Robin Murphy otkriva što bi to mogli biti.
-
Spužve
Koliko često mijenjate spužvice? Iako vam pomažu u čišćenju, također mogu širiti bakterije. "Spužve su sklone razvoju bakterija, zbog njihove porozne strukture i čestog kontakta s onečišćenjima", kaže Murphy i predlaže svake sedmice drugu spužvu.
Počela evakuacija porodica sa Širokače
-
Daske za rezanje
Sirovo meso, povrće, hljeb i druge namirnice dospiju na dasku za rezanje, a prema Murphy, noževi koje koristite stvaraju na njima brazde koje brzo postaju leglo bakterija. "Pravilo je zamijeniti barem jednom godišnje", kaže ona.
-
Posude za led
Jeste li primijetili da vam led ima pomalo čudan okus? “Razlog su mirisi iz zamrzivača koji se upijaju u posudu i prenose na led”, kaže Murphy, što može utjecati na okus leda.
-
Drveni pribor
Drvene kašike, kuhače i ostalo posuđe od drva poroznije je od suđa izrađenog od drugih materijala, pa ga je važno zamijeniti ako nastanu pukotine ili ako zadrži jake mirise i mrlje koje se ne mogu ukloniti.
-
Aparat za kafu
Mnogi ljudi odbacuju preporuke proizvođača o redovitom čišćenju aparata za kafu, no ako to ne činite, u aparatu se nakupljaju kalcij i plijesan, kaže Murphy. "Osim čišćenja vanjskog dijela aparata za kafu i košara, nemojte zanemariti čišćenje spremnika za vodu, koji mnogi ne čiste dovoljno često", dodaje za Best Life.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.