Znate li zašto insekti lete na svjetlost? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

0
Radiosarajevo.ba
Znate li zašto insekti lete na svjetlost? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Naučnici su dugo smatrali da svjetiljke privlače insekte zbog samog svjetla i toplote, ali novo istraživanje otkrilo je kako bi razlog mogao da bude drugačiji.

Naučnici su novim istraživanjem opisali kako vještački izvori svjetlosti menjaju ponašanje insekata, jer remete njihovu orijentaciju.

Posmatrajući leptire, vilinske konjice i moljce u blizini vještačkog svjetla, naučnici sa Imperijal collegea u Londonu i Međunarodnog univerziteta na Floridi, otkrili su da insekti, umjesto da lete prema njemu, zapravo vještačkom svjetlu okreću leđa.

Nepoznati muškarac u Mostaru mamio dječaka bombonama u automobil 

Prirodno ponašanje insekata podrazumeva da zadnji dio tijela okreću prema najsnažnijem izvoru svjetla – Suncu ili Mjesecu. Ali, kada se nađu u blizini vještačkog izvora svjetlosti, insekti prilagođavaju svoje ponašanje tom izvoru.

Radi se reakciji koja se naziva dorzalni svjetlosni odgovor. To je urođeni fenomen koji se primećuje kod nekih životinja, a koje koriste orijentaciju prema Suncu ili Mjesecu za kretanje. Ova orijentacija zatim omogućava održavanje odgovarajućeg položaja leta i kontrole (u slučaju letećih insekata).

Riješite se mrava sa dva jeftina sastojka koja već posjedujete: Zajedno funkcionišu savršeno

Dorzalni odgovor na svjetlo je primjer kako se životinje prilagođavaju ekstremnim uslovima svog okruženja, gde je svjetlost retka i često se koristi kao sredstvo komunikacije i preživljavanja.

Ali, to ne znači da su insekti privučeni vještačkim svjetlom. Naučnici koji su radili na ovoj studiji sugerišu da insekte tokom leta zapravo vještačko svjetlo „zarobi“ i da oni jednostavno – izgube put.

Osim što objašnjava zašto se insekti čudno ponašaju u blizini svjetiljki, ovaj naučni rad nudi i prijedlog kako da se takvo ponašanje spriječi.

Uradite ovo i riješite se komaraca jednom zauvijek: Ključ je u jakim mirisima

Kako navode, ukoliko želimo da pomognemo insektima da nastave da se ponašaju što je prirodnije moguće, a to znači da lete normalnom putanjom i ne skupljaju se oko vještačkog svjetla, spoljnu rasvjetu trebalo bi usmjeriti prema dole, onako kako pada svjetlo iz prirodnih izvora.

To neće u potpunosti spriječiti insekte da se okupljaju oko svjetiljke, ali im može pomoći da se pre vrate svom normalnom ponašanju i nastave put dalje, piše Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak