Znate li šta znače znakovi na radijatoru? Naučite i uštedite

0
Radiosarajevo.ba
Znate li šta znače znakovi na radijatoru? Naučite i uštedite

S dolaskom zime, niske temperature i rastući računi za grijanje postaju glavna briga za mnoge građane.

Oni koji imaju etažno grijanje imaju prednost jer mogu sami kontrolirati kada i koliko će grijati svoj dom, za razliku od onih koji ovise o centralnom sistemu. Jeste li znali da pravilna upotreba ventila radijatora može značajno smanjiti potrošnju energije?

Prema riječima vodoinstalatera i kućnog majstora Martina Nicholsa, brojke na ventilu radijatora, koje se obično kreću od 0 do 5, označavaju temperaturu prostorije, a ne koliko su radijatori vrući. Ovo može biti ključ za pametno upravljanje grijanjem i štednju novca.

Instagram uveo restrikcije na profil Moamera Kasumovića

Što znače brojke na ventilu?

Nichols pojašnjava da svaka brojka na ventilu odgovara određenoj temperaturi koju radijator pokušava održati u prostoriji:

  • 0 = 0 stepeni Celzijusa (isključen radijator)
  • ✱ = 7 stepeni Celzijusa (poznato kao "pahuljica")
  • 1 = 10 stepeni Celzijusa
  • 2 = 15 stepeni Celzijusa
  • 3 = 20 stepeni Celzijusa
  • 4 = 25 stepeni Celzijusa
  • 5 = 30 stepeni Celzijusa

Kako ispravno koristiti ventil za optimalnu temperaturu?

Majstor savjetuje da se u manjim prostorijama tijekom zimskih mjeseci ventil postavi na 2 ili 3, što će održavati temperaturu od 15 do 20 stepeni. Time ćete izbjeći nepotrebno pregrijavanje prostora i smanjiti troškove.

Ako uđete u prostoriju koja je hladna, a radijator je već uključen, majstor savjetuje da ga ne podešavate na veće brojeve. Radijator će postupno zagrijati prostoriju, pa je najbolje pustiti ga da odradi svoj posao, umjesto da ga prekomjerno postavljate na "peticu".

Pahuljica kao štedljivi način grijanja

Za one koji planiraju biti van kuće dulje vrijeme ili idu na zimovanje, savjetuje se postavljanje ventila na simbol pahuljice (✱). Ova postavka omogućava radijatoru da se automatski uključi ako temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusa, sprječavajući smrzavanje cijevi, a pritom štedi energiju.

Zašto izbjegavati postavljanje na peticu?

Postavljanje ventila na broj 5 znači da radijator neće prestajati grijati dok temperatura u prostoriji ne dostigne visokih 30 stepeni Celzijusa. Takva postavka ne samo da troši mnogo energije, već i rijetko kada bude potrebna. Stoga se preporučuje izbjegavati ovu opciju osim u vrlo specifičnim slučajevima. Pravilnom upotrebom ventila radijatora možete postići ugodnu temperaturu u domu, a pritom značajno smanjiti potrošnju energije i račune za grijanje, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak