Znate li koliko košta najskuplji uvezeni traktor u BiH?

3
Radiosarajevo.ba
Znate li koliko košta najskuplji uvezeni traktor u BiH?

Bosna i Hercegovina je lani uvezla 6.186 traktora u vrijednosti većoj od 245,3 miliona maraka.

Ako zanemarimo njihov značaj za modernizaciju poljoprivredne proizvodnje i šumarstva, samo je država je na ime dažbina od ovog uvoza inkasirala više od 48,5 miliona KM, potvrđeno je za Agroklub iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.  

Podaci Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) pokazuju da je u 2023. godini u državi prvi put registrirano više od četiri hiljade traktora, skoro jednak broj u oba bh. entiteta. Treba podsjetiti da se traktori u našoj zemlji registruju samo jednom.

Prva dama BiH se na ručku sa Brigitte Macron pojavila u kreaciji bh. modnog brenda Kaftan studio

Ko ima najskuplji traktor?

Zanimalo nas je i koji je to najskuplji uvezeni traktor. Cifra nije mala, a to je bilo i pitanje u  anketi koja je završena ove sedmice. A, ona je pokazala da su čitaoci Agrokluba dobro upućeni u cijene i "mašine" u BiH, najviše je tačnih odgovora.

Najskuplji uvezeni traktor u BiH u prošloj godini je John Deere 8RX 410, plaćen 762.773 marke! Samo dažbine su koštale više od 129 hiljada KM.

Top tri uvezena traktora u BiH u prošloj godini su i proizvedeni 2023., a oni su:

  • John Deere 8RX 410 – plaćen 762.773 KM
  • Fendt 942 Vario – plaćen 656.080 KM
  • John Deere 8RX 410 (manje snage) – plaćen 543.345 KM

Svjesni da se bez savremene i moderne mehanizacija teško može opstati u doba sve kompleksnijih vremenskih prilika, ovaj ljubimac je lani stigao u kolekciju "Agro invest grupe BiH", koja u svom sastavu ima sedam firmi na teritoriji Bosne i Hercegovine, a koje se bave ratarskom proizvodnjom.

Traktor sa četiri gusjenice koji ima 410 konjskih snaga, razvijen je sa ciljem da što manje utiče na fizičke osobine zemljišta koje se u prvom redu ogledaju kroz bolje raspoređivanje njegove ukupne težine na veću nagaznu površinu te u skladu sa tim manje ugažavanje zemljišta.

U prilog tome govori činjenica da je nagazna površina ovog traktora raspoređena na čak 5,8m2, dok je kod konvencionalnih traktora iste snage i iste težine ova površina manja od dva m2.

Sam ulazi u prohode

Godinu ranije ova Grupa je kupila isti traktor, ali sa 370 konjskih snaga vrijedan 625.865 KM. Ipak, novi "igrač" u polju im je još draži. 

"Veliki dio naših usjeva je pretežno je u brdovitom terenu i s ovim traktorom na gusjenicama olakšavamo radove u polju, da bi sve te parcele doveli u stanje adekvatno da obavimo sjetvu na najkvalitetniji način i u uslovima koji nam ne idu uvijek na ruku morali smo naći rješenje u nabavci ovog tipa traktora te smo zadovoljni s onim što nam oni pružaju", kaže Željko Grumić, inženjer poljoprivrede u ovom preduzeću, dodajući da to dovodi do boljeg gospodarenja zemljištem kao ograničenog prirodnog resursa i osnovne pretpostavke visokih prinosa.

Mehanizator u ovom preduzeću, Darko Komnenović, ima samo riječi hvale za novu savremenu mašineriju, koja je vrlo brzo postala glavna operativa.

"Ovi traktori imaju sva četiri pogona i svu snagu motora prenose na tlo. Ono što smo dobili sa gusjeničarima, jeste da manje sabijaju tlo, dok imaju veću jačinu u vožnji. Definitivno s dolaskom prvog gusjeničara osjetila se razlika, a sva dva suvišno je govoriti", navodi Komnenović, dodavši da štetno sabijanje zemljišta prema nekim istraživanja "odnese" i do 20 posto prinosa.

Komnenović se od dolaska u ovo preduzeće "druži" sa gusjeničarom. Većinu posla, kako kaže, završava auto-pilot.

"Traktor upravlja sam, sam ulazi u prohode. Radimo na teškim terenima, tako da sa njim sve lakše je, ali bolje za tlo, a na kraju krajeve i same prinose", kaže nam, ističući da John Deere 8RX 410 ima veliku komociju i svu moguću opremu, te da je uživanje upravljati njim.

"Agro invest grupa BiH" pod raznim kulturama ima zasijano 4.200 hektara na području Dervente, Broda, Odžaka, Glamoča i Grahova.

Top brojke 

Prema podacima od prošle godine, Bosna i Hercegovina ukupno broji 12.212 registrovanih traktora, što je 0,99 posto od ukupnog broja motornih vozila u našoj zemlji. Podaci BIHAMK-a pokazuju da iz godine u godinu raste broj prvi put registrovanih traktora, tako je:

2021. registrovano 2.523 traktora
2022. registrovano 3.005 traktora
2023. registrovano 4.111 traktora

Od ove lanjske brojke, mašine su skoro podjednako registrovali poljoprivrednici u oba bh. entiteta. Tako je u FBiH registrovano 1.966, u Rs 1999, a u Brčko distriktu 146 traktora.

Također, u posljednje tri godine zabilježen je i rast vrijednosti uvezenih traktora.

Uz John Deere, u prethodnim godinama među najskuplje uvezenim traktorima su Claas i New Holland.

Koliko je novih, a koliko polovnih traktora registrirano u našoj zemlji, kao i koji brendovi dominiraju, podaci su koje čekamo iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, a koji do objave ovog teksta nisu stigli. Stoga ćemo ih naknadno objaviti.

A, do tada, odgovorite na pitanje u našoj anketi ispod teksta! Također, budite slobodni podijeliti na Klubu fotografije vaših mašina, piše Agroklub. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak