Zemlja sa najvišim platama u Europi traži radnike: Mjesečni prosjek je 12.000 KM

2
Radiosarajevo.ba
Zemlja sa najvišim platama u Europi traži radnike: Mjesečni prosjek je 12.000 KM

Poznata po tome što je evropska prijestolnica finansijskih usluga i po tome što ima najveći BDP po glavi stanovnika u svijetu, to je i zemlja koja se ističe time što je ponovno vodeća na skali najviših plata u Evropi.

Prema poređenju koje je provela aplikacija Voronoi, na temelju podataka Eurostata, Luksemburg nudi prosječnu platu od 47 eura (94 KM) po satu, čime se učvrstio kao najatraktivnije odredište za milione radnika, prenosi Stav.

Godine 2023. prosječna godišnja plata u Luksemburgu dosegla je 73.418 eura (146.836 KM), što znači otprilike 6.118 eura (12.236 KM) mjesečno, raspoređenih na 12 isplata. Luksemburg nije samo odredište s atraktivnim platama, već i zemlja koja nudi visok kvalitet života. Njegova ekonomska stabilnost i uključiva politika zapošljavanja čine ga idealnim mjestom za radnike koji žele poboljšati svoju profesionalnu i ličnu situaciju.

Alarmantno stanje: Morbili i veliki kašalj ugrožavaju zdravlje djece u BiH

Luksemburško tržište rada otvoreno je za zapošljavanje radnika, kao što pokazuje raznolikost ponuda poslova dostupnih putem portala EURES (European Employment Services), platforme koja objedinjuje mogućnosti zapošljavanja i omogućuje pristup hiljadama slobodnih radnih mjesta u zemljama Evropske unije, uključujući privatne i javne firme.

U većini slučajeva radi se o ugovorima na neodređeno vrijeme.

Proces pronalaska posla putem Euresa je jednostavan: korisnici se mogu registrirati na portalu kako bi pristupili svim ponudama poslova i spremili svoja pretraživanja, iako im mogu pristupiti bez registracije.

Osim toga, mogu filtrirati svoja pretraživanja prema datumu objave, sektoru, državi, vrsti ugovora i drugim kriterijima te se izravno prijaviti na ponude koje ih zanimaju, slijedeći posebne upute za svaki oglas.

Luksemburške brojke ovu zemlju stavljaju iznad ostalih evropskih zemalja s visokim platama, poput Danske, koja ga slijedi s prosječnom plaćom od 42 eura (84 KM) po satu i Norveške, koja bilježi prosječnu platu od 41,7 (83 KM) eura po satu.

Slijedi Island s 39,5 eura (79 KM) po satu, a Belgija je među prvih pet s 36,3 eura (73,2 KM). Ostale zemlje s visokim platama su Irska, Nizozemska, Njemačka, Finska i Austrija, sve s prosječnim plarama u rasponu od 30 do 33,3 eura (od 60 do 66 KM) po satu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak