Zašto je prekinuto emitiranje srbijanske Farme na Pinku BiH

Radiosarajevo.ba
Zašto je prekinuto emitiranje srbijanske Farme na Pinku BiH


Reality show Farma se, nakon što je dvije sezone obarao rekorde gledanosti u Hrvatskoj, prošlog se mjeseca počeo emitirati u Srbiji, a re-emitirati u našoj zemlji na kanalu Pink BH. No, emitiranje ovog programa u BiH od ove sedmice je prekinuto, a u javnosti se nagađa da je razlog ovome često isticanje nacionalnih obilježja Srbije, pa čak i pjevanje "četničkih pjesama".

Odgovore na pitanje šta je pravi uzrok prekida emitiranja RadioSarajevio je potražio u Regulatornoj agenciji za komunikacije RAK i na televiziji Pink BiH. U svojoj izjavi za RadioSarajevo Lajla Torlak, glavna i odgovorna urednica Pinka BiH kaže:

"S obzirom da smo primjetili nekorektno ponašanje određenih stanara reality projekta Farma, u smislu isticanja određenih simbola koji kod građane BiH mogu izazvati osjećaj provokacije, odlučili smo do daljnjeg stopirati emitovanje reality-a Frama na našem kanalu. Naša uređivačka politika se ograđuje od bilo kakvih provokacija na nacionalnoj i bilo kojoj drugoj osnovi, te smo zbog te činjenice sa emitovanja skinuli navedeni projekat. To je naše pravo kao nacionalnog emitera koji bira koje sadržaje Pink televizije beogradske produkcije želi, a koje ne u svojoj šemi.

Regulatorna agencija pokrenula proceduru po žalbama građana

Torlak dalje objašnjava da je cilj Pinka BH bio poslati nekoliko poznatih osoba kao natjecatelje iz BiH.

"Međutim, na pozive koje smo uputili mnogima javnim osobama iz naše zemlje nismo naišli na potvrdan odgovor, što smatram velikim dijelom igrom po duplim pravilima, jer većina osoba koje smo kontaktrali, estradnjaka, svoj angažman u velikoj mjeri ostavruje upravo na tržištu Srbije", kaže glavna i odgovorna urednica Pinka BH.

"U projektu Frama ne postoje zvanična pravila i sankcije, kao u Velikom bratu, ali mislimo da postoje neka ljudska pravila ponašanja, kojih bi svi ukućani trebali biti svjesni u svakom trenutku", kažu u Pinku BH.

Navode da je građanima smetalo prikazivanje obilježja koji se mogu povezati i sa nedavnom agresijom na BiH, potvrdio nam je i Mirnes Zukanović, viši stručni saradnik za odnose s medijima i javnošću u RAK-u:.

"Regulatorna agencija za komunikacije je primila nekoliko prigovora zbog sadržaja koji se emituje na Televiziji Pink, u reality showu Farma. Ovi prigovori će biti ispitani po službenoj dužnosti, a Agencija će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima," kažu u Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine.

radiosarajevo.ba






Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak