Zašto je "Ostrvo zmija" naseljeno zmijama? Naučnici otkrili zapanjujuće činjenice

1
Radiosarajevo.ba
Zašto je "Ostrvo zmija" naseljeno zmijama? Naučnici otkrili zapanjujuće činjenice

Priča o zloglasnom Ostrvu zmija i kako su se mnogi od najopasnijih predatora koncentrisali na istom mjestu objašnjena je.

Brazil nije poznat po nedostatku tropskih lokacija i ostrva, ali Ilha de Queimada Grande, koja se nalazi 90 milja od obale São Paula, nije jedno od onih koje biste vjerovatno željeli da posjetite.

Lokalci izbjegavaju to područje i vjerovatno su zahvalni što je ostrvo od 106 akra tako daleko u moru, gdje oko 4.000 vrlo otrovnih vrsta zmija čeka da se nahrane životinjama koje dolaze.

Nastavljeno suđenje Dejanu Pudaru: Sporni računi turističke agencije nemaju potpis i pečat

Ostrvo zmija je poznato kao jedno od najopasnijih ostrva na svijetu i smatra se previše opasnim za ljude, s tim da je posjeta ostrvu zabranjena od strane brazilskih vlasti, a dozvola se daje samo odabranim istraživačima i naučnicima.

Na ovom opasnom, ali kritično ugroženom, otrovnom zlatnom kopljašu (Bothrops insularis) koje nastanjuje ostrvo, nalazi se smrtonosni otrov koji može ubiti ljude u roku od sat vremena nakon što uđe u krvotok.

Najezda zmija u ovom bh. gradu: Sami centar vrvi od otrovnica

Jedan YouTuber je čak uspeo da izbegne vlasti i uđe na ostrvo 2023. godine, i srećom je uspio da izađe živ bez da se susretne s bilo kojim od smrtonosnih predatora.

Išao je dugim putovanjem čamcem i upustio se u avanturu do poznatog svetionika na ostrvu, sve dok je nosio čvrstu metalnu armaturu kako bi se zaštitio od bilo kakvih napada. Ali zašto je ostrvo toliko gusto naseljeno posebno opasnim zmijama? Zlatne kopljašice su jedna od najopasnijih vrsta zmija na svijetu, do te mjere da niko više ne živi na ostrvu.

Od 1909. do 1920-ih, ljudi su živjeli na ostrvu kako bi upravljali svetionikom, ali legenda kaže da su posljednji čuvar svetionika i njegova porodica poginuli kada je gomila zmija ušla u njihovu kuću kroz prozore.

Drama u ovom bh. gradu: Ženu na kućnom pragu ugrizao poskok

Međutim, stvarnost je takva da je gusta populacija zmija na Ilha de Queimada Grande počela prije oko 11.000 godina, prema Smithsonian Magazine-u.

Kada su se nivoi mora podigli i izolovali ostrvo od kopnenog dijela Brazila, zmije na ostrvu, za koje se vjeruje da su bile jararaca zmije, evoluirale su drugačije u odnosu na njihove rođake na kopnu.

To je zato što zmije koje su ostale na ostrvu nisu imale predatore na tlu, pa su se mogle brzo razmnožavati. Međutim, budući da nisu imale predatore, nisu imale ni plijen na tlu, pa su zmije penjale na drveće i lovile migratorne ptice koje su sezonski posjećivale ostrvo.

Jezivo iskustvo žene u Rimu: Zmija joj pala na glavu dok je sjedila na terasi

Obično zmije vrebaju i zatim ujede svoj plijen, vraćajući se nakon što njihov otrov počne da djeluje.

Međutim, zlatne kopljašice ne mogu da prate ptice, pa je njihov otrov evoluirao da bude izuzetno potentan i efikasan, procenjeno je da je tri do pet puta jači od otrova zmija na kopnu. Ovaj otrov je sposoban da ubije plijen gotovo instantno.

Procjenjuje se da je ostrvo toliko gusto naseljeno zmijama da u nekim područjima postoji jedna zmija na svaki kvadratni metar, pri čemu ujed zlatne kopljašice nosi sedam postotaka šanse za smrt.

Ako otrov ne uzrokuje trenutnu smrt, može izazvati zatajenje bubrega, nekrozu mišićnog tkiva, krvarenje u mozgu i crijevno krvarenje. Dakle, da, Ostrvo zmija je mjesto koje treba u potpunosti izbjegavati, piše LAD Bible.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak