Zapanjujući detalji umjetnine iz 16. stoljeća: AI tehnologija otkrila nevjerovatan detalj

0
Radiosarajevo.ba
Zapanjujući detalji umjetnine iz 16. stoljeća: AI tehnologija otkrila nevjerovatan detalj

Nova primjena umjetne inteligencije (AI) u analizi klasične umjetnosti donosi fascinantno otkriće o poznatoj Rafaelovoj slici Madonna della Rosa (Madona s ružom).

Zahvaljujući AI algoritmu razvijenom posebno za analizu Rafaelovih radova, istraživači su otkrili da lice svetog Josipa na slici vjerovatno nije naslikao slavni renesansni majstor.

Tokom historije, stručnjaci su često raspravljali o autentičnosti ovog Rafaelu pripisanog remek-djela, naslikanog na platnu između 1518. i 1520. godine. Sumnje oko autentičnosti pojedinih dijelova djela pojavile su se još sredinom 19. stoljeća. Tek je najnovija metoda analize, temeljena na AI tehnologiji, pružila dokaze da je barem jedan dio slike najvjerovatnije djelo drugog umjetnika.

Nezapamćen incident u Italiji: Hrvatski stručnjak se potukao s fudbalerom Rome

Algoritam su razvili istraživači iz Velike Britanije i SAD-a, oslanjajući se na poznate Rafaelove radove kako bi "naučili" računalo da prepoznaje njegov jedinstveni stil s visokom razinom detalja – od karakterističnih poteza kistom do palete boja i slojeva sjenčanja. "Računar vidi daleko dublje nego ljudsko oko, sve do mikroskopskih razina," pojašnjava profesor Hasan Ugail s britanskog Univerzitet u Bradfordu, vodeći naučnik istraživanja objavljenog u časopisu Heritage Science.

Josipovo lice

Istraživački tim koristio je modificiranu verziju algoritma ResNet50, razvijenog od strane Microsofta, i standardnu metodu strojnog učenja poznatu kao "support vector machine". U prethodnim testovima ova metoda prepoznala je Rafaelova djela s čak 98 posto tačnosti, a specifičnost ove analize bila je u tome da je program analizirao ne samo cijelu sliku, već i pojedinačna lica.

Rezultati su pokazali da su likovi Madone, Djeteta i svetog Ivana gotovo sigurno Rafaelova djela, no za lice svetog Josipa algoritam nije dao isti zaključak.

"Kad smo analizirali cijelu sliku, rezultati nisu bili odlučujući. Međutim, pri testiranju pojedinih dijelova slike, Josipovo lice pokazalo se kao najvjerovatnije djelo drugog slikara," objašnjava Ugail. Neki stručnjaci vjeruju da bi lice mogao naslikati Giulio Romano, Rafaelov učenik, ali to još nije potvrđeno.

Dok najnovija AI tehnologija omogućuje umjetnicima i naučnicima da otkriju skrivene tajne remek-djela, istraživači ističu kako AI neće zamijeniti stručnjake. Proces potvrđivanja autentičnosti umjetničkih djela uključuje temeljito proučavanje porijekla, korištenih pigmenata i općeg stanja djela.

"Ovo nije slučaj gdje AI zamjenjuje posao stručnjaka, već služi kao dodatni alat koji im pomaže u analizama," dodaje Ugail, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak