Velike igračice imaju više testosterona

Radiosarajevo.ba
Velike igračice imaju više testosterona

Foto: Indra Nooyi, generalna direktorica PepsiCo

Studija ima važne implikacije. Pokazuje kako testosteron može utjecati na stvarnu želju za rizikom na finansijskom tržištu

Dugo su prikazivane kao svojevrsno hladno oružje u sobama za sastanke - nemilosrdne žene koje ne prežu ni pred čim u postizanju poslovnog uspjeha. Nova i poprilično kontroverzna studija, o kojoj pišu u Independentu, pokazuje da postoji hemijski razlog za taj stereotip.

Žene s višim razinama testosterona sklonije su ostvarenju karijera koje traže riskiranje u poslovnom i financijskom svijetu, kažu američki naučnici. Dodaju kako njihova studija pokazuje koliko su hormoni važni u definiranju razlika među spolovima. Dok su prijašnje studije pokazale kako ljudi s visokim razinama testosterona općenito imaju više natjecateljskog duha i potrebe za dominacijom nego oni s nižim razinama tog hormona, ova je studija prvi put pokazala kako te tjelesne hemikalije imaju ulogu i u utjecaju na izbor karijere.

Riskiranje s tuđim novcem

Istraživanje objavljeno u američkom stručnom časopisu Proceedings of The National Academy of Sciences pokazalo je da žene s višim razinama testosterona imaju veću želju za rizikom. Muškarci i žene sa sličnim razinama tog hormona, pokazalo je istraživanje, imaju jednake izglede da se upuste u riskantne poslovne pothvate. U svakom slučaju, nakon diplome pojedinci s najvišim razinama testosterona češće biraju karijere u kojima će morati mnogo riskirati s tuđim novcem, ulaganjima, predviđanjima tržišta, kalkulacijama...

"Ovo je prva studija koja pokazuje da spolne razlike imaju ulogu kada je u pitanju averzija prema finansijskim rizicima. Za te razlike, utvrdili smo, postoji biološka osnova. Također, prvi smo put pokazali da razlike u razinama testosterona kod pojedinaca mogu utjecati na važne aspekte ekonomskog ponašanja i odluka o karijeri", rekao je Dario Maestrpieri, jedan od istraživača.

Naučnici su uzeli uzorke sline otprilike 500 postdiplomaca sa studija ekonomije u Chicagu, oba spola, i na tim uzorcima mjerili razine testosterona.

U tumačenju rezultata uzeli su u obzir indikatore kao što su dužina prstiju koja govori o višim razinama hormona. Žene s višim razinama testosterona češće imaju duže prstenjake od kažiprsta, što je pokazao niz prijašnjih istraživanja. U studiji, samo 36 posto studentica izabralo je visokorizične karijere u financijama, poput investicijskog bankarstva, u usporedbi s 57 posto muških.

"Općenito, ženama je rizik odbojniji nego muškarcima kada se radi o važnim finansijskim odlukama. A to može utjecati na njihov izbor karijere", kaže Paola Sapienza, koja je također radila na studiji.

Šefice imaju i jači libido


Postdiplomci su u studiji ispunili još jedan zadatak - igrali su kompjutersku igru tijekom koje su odgovarali na pitanja i morali birati žele li igrati "na sigurno" i dobiti unaprijed određenu svotu novca, ili kockati da dobiju znatno višu svotu.

"Studija ima važne implikacije. Pokazuje kako testosteron može utjecati na stvarnu želju za rizikom na finansijskom tržištu. Mnogi od ispitanka će postati veliki igrači u financijskom svijetu", objasnio je naučnik Luigi Zingales.

On dodaje i kako žene s višim razinama testosterona i spremnije na rizik, češće imaju i jači libido nego njihove vršnjakinje. Testosteron, naime, kod oba spola bitno utječe na spolnu želju.

No, prof. dr. Alex Haslam, sa univerziteta u Exteru u Engleskoj, koji je radio istraživanje o preprekama s kojima se suočavaju žene u poslovnom svijetu, kaže da je vjerojatnije da postdiplomantice koje su sudjelovale u američkoj studiji ionako već otprije imaju više razine testosterona zbog pritisaka koje osjećaju tijekom karijere.

"Smatram da ako radite na nekoj poziciji u finansijama vjerojatno imate malo više razine testosterona", objasnio je prof. Haslam, "Ne želim time reći da su te žene muškobanjaste i da ih to privlači tradicionalno muškim zanimanjima. Točnije, ako se nađete u 'muškom' zanimanju, vjerovatno ćete te atribute razviti prirodno, tijekom vremena".

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak