Ušteda zagarantovana: Izbjegnite greške koje radite sa zamrzivačem i smanjite račun za struju
Zamrzavanjem namirnica skraćujemo vrijeme pripreme jela, a ujedno zadržavamo sva nutritivna svojstva namirnice.
Zamrzivač je neophodan kućanski aparat za dugoročno očuvanje vaše hrane, a u nastavku donosimo nekoliko trikova kako kako ga možete ekonomičnije koristiti.
Postavite zamrzivač na što hladnijem mjestu u kući ili stanu (nikako u blizini šporeta, radijatora ili bojlera) te što dalje od izloženosti sunčevom zračenju.
Nepregledne mase uzvikuju u jedan glas. Pogledajte koliko ljudi skandira: 'Vučiću, odlazi'
Hladniji prostor znači veću uštedu energije – svaki stepen manje smanjuje potrošnju električne energije i do 6 posto.
Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18 stepeni, a ako podesite temperaturu za 1 stepen niže povećat ćete potrošnju energije i do 5 posto.
Isprobajte: Pasta za zube u zamrzivaču brzinski će riješiti problem koji muči domaćice širom svijeta
Vruća ili topla jela ne spremajte u frižider ili zamrzivač. Prije nego toplu hranu namjeravate zalediti, ohladite je na sobnoj temperaturi, zatim u frižideru, pa tek onda spremite u zamrzivač.
Zamrznutu hranu odledite prvo u frižideru, jer na taj način zamrznuta hrana pri odleđivanju hladi "besplatno" drugu hranu u frižideru, pa tek onda na sobnoj temperaturi.
Što manje namirnica imate u zamrzivaču to više struje troši. Ako imate poluprazan zamrzivač, stavite u njega nekoliko plastičnih boca vode kako bi smanjili potrošnju struje.
U slučaju nestanka struje nikako ne otvarajte vrata zamrzivača. Riješite problem u najkraćem mogućem roku, a vaš zamrzivač će ionako održavati nisku temperaturu i do 24 sata, piše Jutarnji.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.