Jeste li znali da vam je prije odlaska na put korisno staviti novčić u zamrzivač?

1
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali da vam je prije odlaska na put korisno staviti novčić u zamrzivač?
Foto: Allrecipes.com / Ilustracija

Mnogo ljudi voli putovati, a dok putuju trude se osigurati od krađa i provala, kao i pobrinuti se za zalijevanje biljaka. Međutim, u tih nekoliko dana, sedmica ili mjeseci koliko nas neće biti može se dogoditi puno iznenađujućeg i neugodnosti.

Na primjer, može nestati struje, što može dovesti i do kvarenja namirnica, a da mi to ne znamo.

Upravo zato je dobra ideja prije puta staviti u zamrzivač novčić. I to tako da se čaša napuni vodom, pa kada se voda zamrzne, na njenu površinu stavi se novčić. Ako slučajno nestane struje, led će se otopiti pa će i novčić biti dublje u čaši, što će nam sugerisati da je, dok nas nije bilo, došlo do nestanka struje.

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Ovoga se sjetila Emerald Autlou, koja na TikToku dijeli različite ideje, pa tako i ovu. Inicijalno je do nje došla zbog američkih uragana, ali je primjenjiva i na godišnje odmore.

Konačna dubina potonuća novčića pokazat će otprilike koliko dugo nije bilo struje, a time i koliko je hrana bila izložena višim temperaturama, pa tako i bržem kvarenju.

Rijetki novčić britanskog kralja Edwarda VIII prodat za rekordni iznos

Rijetki novčić britanskog kralja Edwarda VIII prodat za rekordni iznos

Ako je zamrzivač pun, a struje je nestalo, hrana može izdržati čak dva dana, a ako je pun napola, hrana će se početi kvariti za jedan dan. Hranu koja je na temperaturi višoj od propisane duže od dva sata i ne upotrijebite je, trebala bi se baciti, a naročito oprezan treba biti oko mesa.

Idealno bi bilo da, kad se vratite s puta, pronađete novčić baš tamo gdje ste ga ostavili. Ako je on malo potonuo, svakako provjerite sadržaj zamrzivača, ali i ostatka frižidera, savjetuje praktična i brižna Emerald Autlou.

Boravkom u zamrzivaču novčić neće izgubiti na vrijednosti, ali što je puno važnije, može vas i vaše bližnje sačuvati od trovanja hranom. A to vrijedi više od K-15, ma koliko velik bio, prenosi Slobodna Dalmacija.

@emerald_outlaw

I shared this awhile back as a tip for when you’re traveling, but it’s particularly useful for natural disasters, such as Hurricane Hilary 🌀 This isn’t a foolproof way to know whether or not your food is safe to eat, but it does give you a starting point to know if, or how long, your power was out. A few additional tips for my fellow Californians: - Have extra water on hand (we should always be doing this in case of earthquakes too!) - Make sure flashlights/lanterns are charged - Charge all phones/battery packs ahead of time (I love my Anker charger because it can last for days!!) - We’re going to clean out our yard’s drain - we usually do this at the end of summer before winter rains, but we want to make sure any rain we may get can flow out of our yard!💦 Stay safe my friends! 💗 #hurricane #hurricanehilary #hurricaneprep #hurricaneseason #householdtips #california #naturaldisaster #safetytips

♬ original sound - The YAYsayers

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije