Uspaljeni delfin terorizira surfere (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Uspaljeni delfin terorizira surfere (VIDEO)

Nekadašnja novozelandska turistička atrakcija, delfin po imenu Moko, ponovo zadaje probleme kupačima i surferima. Ovih se dana Moko zabavlja napastovanjem radnica lokalne spasilačke službe i rušenjem surfera s dasaka. Zbog 200 kilograma teške napasti izdano je i upozorenje za turiste.

Moko je miljenik lokalnog stanovništva postao prije nekoliko godina kad je došao u luku Gisborne, na sjeveru Novog Zelanda. U luci je odlučio ostati pa je ubrzo postao omiljena "igračka" kupača, posebno djece.

Ali, prije šest mjeseci Moko je ušao u pubertet i naglo postao agresivan. Kako prenose novozelandski mediji, "počeo je voliti žene malo previše". Tako je jednu od kupačica sprječavao da se vrati do obale, jer se želio nastaviti igrati s njom. Premorena žena se zamalo utopila.

Postoji mogućnost da se Moko pokuša pariti sa ženom


Posljednjih se dana Moko odlučio i "obračunati s konkurencijom" pa uporno ruši surfere s dasaka i prevrće kajake veslačima. Grant Fussell, predsjednik lokalnog surferskog kluba, samo u posljednje dvije sedmice je morao spasiti šest osoba koje je Moko terorizirao.

"Mnogi upadnu u nevolje jer nisu svjesni njegove veličine i snage", naveo je Fussell te dodao kako se Moko tako ponaša jer je izgubio povezanost sa svojom vrstom te se zbog socijalizacije s ljudima vidi kao "ljudski partner". Fussell je naveo i kako postoji mogućnost da se Moko pokuša pariti sa ženskom osobom, budući da se toliko vezao uz ljude.

Jamie Quirk iz novozelandske Uprave za zaštitu prirode je upozorio kako Moko "ima lošu narav" i kako bi čak mogao i ugristi i izmrcvariti nekoga sa svojih 26 zuba. Sve one koji pokušaju plivati s Mokom, prema odluci lokalnih vlasti, čeka kazna pa će ovo, prema pisanju novozelandskih medija, biti "dugo usamljeno ljeto za Moka".

Stručnjaci se nadaju da će se Moko, kad se osjeti odbačenim od ljudske vrste, vratiti u neko od jata delfina koji plivaju okolnim vodama.

http://www.youtube.com/watch?v=NWj0-R8Yyhg

index.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak