Uginuo Jonas, rijetki ćelavi ibis - ptica koja je prošlu zimu provela s građanima Sarajeva

1
Radiosarajevo.ba
Uginuo Jonas, rijetki ćelavi ibis - ptica koja je prošlu zimu provela s građanima Sarajeva

Jonas, čudesna ptica - ćelavi ibis, koja je prije godinu dana, u novembru 2022. posjetila Sarajevo i ostala tu, uprkos snijegu, nažalost, uginula je.

Vijest je podijeljena na stranici Birds of Sarajevo.

"Prije godinu dana, u novembru 2022., Jonas je stigao u Sarajevo. Ostao je cijelu zimu, uprkos snijegu, prvo u bazi EUFOR-a u Butmiru, zatim na području Bojnika. I gotovo svaku noć provodio je na istom drvetu na Grbavici. U maju ove godine konačno je odletio natrag u Austriju.

Nesreća na putu u BiH: Vozila smrskana, saobraćaj obustavljen, hitne službe na terenu

Neki od nas su se pitali hoće li se Jonas možda vratiti ove godine. Ali, nažalost, sada sam primio vijest od Waldrapp tima u Austriji da je Jonas umro prije nekoliko sedmica, u Italiji, blizu Napulja. Razlozi njegove smrti još su nejasni.

Tokom svog boravka u Sarajevu, Jonas je postao lokalna slavna osoba, o čemu su izvještavali lokalni mediji, uključujući i TV. Ibisi su među najrjeđim pticama na svijetu, a u Europi ih ​​ima tek nekoliko stotina. I tako je doista bila mala senzacija imati Jonasa ovdje.

Bilo je to tokom njegove prve migracije iz Austrije (gdje je Jonas rođen u aprilu 2022.) prema Toskani gdje je trebao provesti zimu, kada je nekako odlučio napustiti svoju grupu i sam odletjeti u Sarajevo.

Spektakularna ptica, tako smiješna za gledati. Još mi nije jasno kako je preživio zimu i našao hranu kad je Sarajevo nekoliko puta zavejao snijeg po sedam dana zaredom. Ali nekako je uspio. Jonasu se Sarajevo očito svidjelo, a Sarajevo se dobro odnosilo prema njemu. U ovom videu vidimo neke trenutke Jonasovog izuzetnog boravka u Sarajevu.

Prvi dio prikazuje ga na drvetu na Grbavici gdje je dolazio skoro svake večeri, čisteći se prije spavanja, a zatim ponovno odlazio sljedećeg jutra kako bi se vratio 10-ak kilometara u Sarajevsko polje. Još jednom veliko hvala obitelji koja me primila u svoj stan kako bih mogla snimiti Jonasa i koja ga je iz dana u dan gledala s puno brige i pažnje.

Drugi dio prikazuje ga na području Bojnika početkom marta (tada sam prvi put vidio Jonasa na ovom području, i to je bila čista slučajnost dok sam prolazio autom prema Vrelu Bosne): Vidimo ga ovdje kako traži hranu i kopa zemlju svojim dugim kljunom dok ne nađe crva.

Treći snimak je na tržnici u Bojniku (kad sam znao da je na ovom području, bilo ga je lako pronaći), bilo je to u aprilu 2023."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak