Ubij psa za 25 KM

Radiosarajevo.ba
Ubij psa za 25 KM

U nesvakidašnjoj hajci na pse lutalice, koju su na ulicama Broda izveli članovi lovačkog udruženja Vučjak, pobijeno je više od stotinu pasa, a o pravom masakru koji je sproveden govore krvavi tragovi ove brutalne akcije.

Posebno je šokantan podatak da je akciju pokrenuo načelnik Općine Brod Milovan Čerek, koji je za svakog ubijenog psa ponudio novčanu nagradu od 25 maraka. Na kraju je morao da iskešira više od 2500 KM općinskog novca.

Međutim, sve općine i gradovi u BiH, koji su u poslednje vrijeme angažovali lovce da uz pomoć vatrenog oružja sa ulica eliminišu pse lutalice i mačke, mogli bi da se suoče sa novčanim kaznama od 20.000 do 200.000 KM. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, koji je stupio na snagu 8. aprila ove godine, strogo zabranjuje brutalno ubijanje životinja i propisuje uslove pod kojim one mogu da se eutanaziraju.

Repovi kao dokaz
Prema odredbama novog zakona, sankcijama podliježu i naručioci i izvršioci takvog posla, jer životinje sada mogu da usmrte isključivo veterinari u propisanim uslovima, koji ne dozvoljavaju da se one izlažu mučenju i patnji. Hajka na pse lutalice u Brodu, kada su lovci privučeni primamljivom ponudom načelnika općine krenuli po gradu i potamanili gotovo sve što su vidjeli da hoda na četiri noge.izazvala je pravi šok i zgražavanje mještana, ali i šire javnosti. Mnogi stanovnici Broda potvrdili su da su lovci,koji su namirisali "laku lovu“, pobili i brojne kućne ljubimce, među kojima i rasne labradore,bretone,škotske ovčare i druge pse sa pedigreom, a kao dokaz načelniku su dostavili odsječene repove, na osnovu čega je izvršena isplata nagrada – 25 KM po komadu.

Stevka Kresojević iz Broda tvrdi da su joj kućnog ljubimca ubili na kućnom pragu, o čemu i sada, kako kaže, svjedoče krvavi tragovi.

"Odnijeli su lešinu,jer su htjeli rep da ne ostanu bez zarade.Slučaj sam prijavila nadležnim institucijama i policiji. To je bilo kao u horor filmovima.Pucali su na životinje nasred ulice,ispred prodavnica i tržnih centara. Uopće nisu gledali da li je u pitanju lutalica ili kućni ljubimac, vidjeli su samo ciljeve na kojima je stajalo 25 KM."

Istog dana kad i Stevka Kresojević, bez svojih ljubimaca ostali su i Svetozar Drugović i Pamela Vukman, a Vito Vasilić je potvrdio da su mu lovci ubili čak dva psa ispred kuće.

Za ovaj masakr u Brodu čuli su i u Kinološkom društvu u Banjaluci gdje, također, potvrđuju da je ubijeno mnogo pasa, čiji su vlasnici posjedovali rodovnike te da su njihovi ljubimci imali čipove ili ogrlice.

Kazne za odgovorne
"Nažalost mi možemo samo da to potvrdimo.Ali,to je sada posao za inspekciju i policiju. Jedino što možemo je da vlasnicima ponudimo da se obrate kinološkom sudiji u Derventi kako bi procjenio vrijednost rasnih pasa koji su ubijeni, ali to nije ono što će im vratiti ljubimce" –kaže Bojan Čenić, sekretar kinološkog društva.

Da je inspekcija već uzela ovaj slučaj u razmatranje potvrdila je Ljiljana Gojić, glavni republički veterinarski inspektor, koja kaže da su inspektori u Brodu već aktivirani i da će detaljno utvrditi ko je odgovoran za ovu brutalni akciju.

"Takav način usmrćivanja životinja je zabranjen. Svi odgovorni za ovakav slučaj likvidacije životinja snosit će odgovornost i svejedno je da li je to i sam načelnik općine, komunalna služba ili lovci! Nema opravdanja za takvo postupanje i ono će biti strogo kažnjavano. Sankcije će sigurno biti, ali sačekajmo da se sve utvrdi" – kaže Gojićeva.

Načelnik Čerek nije htio da komenariše ovaj slučaj.“Zovite lijepo nadležne organe, pa neka vam oni pričaju o tome. Ja neću.“, rekao je Čerek i prekinuo telefonsku vezu.

Lovačka priča
Sprovodeći hajku na pse lutalice pod dirigentskom palicom načelnika Čereka, lovci su uspjeli da prekrše niz zakona, od Zakona o oružju i municiji BiH, preko Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, pa do Zakona o javnom redu i miru. Međutim u lovačkom udruženju Vučjak tvrde sa su likvidirali samo 20-ak pasa, a da su isto toliko uhvatili i vratili vlasnicima. Trivo Pivaš, predsjednik udruženja, kaže da su lutalice osvojile grad, da se pojavilo bjesnilo i da je čak bilo i napada na građane, pa nije bilo drugog izbora nego da se uklone.

"Nije istina da smo ih lovili po gradu, nego smo ih istjerali van grada i tamo ubili. Istina je da nam je plaćeno 25 KM po psu, ali nismo im odsjecali repove. Bacili smo tijela na deponiju smeća, iskopali smo rupu i tamo ih zatrpali“ – kaže Pivaš i dodaje "da su, prije nego što su pucali, procjenili da su ubijeni psi imali znakove bolesti ili bjesnila".

brodlive.com/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak