U bazenu je zatočen 24 godine: 'Po cijele dane i noći samo zuri u ta vrata'

0
Radiosarajevo.ba
U bazenu je zatočen 24 godine: 'Po cijele dane i noći samo zuri u ta vrata'

Samoća teško pada bićima koja je ne vole. Dok u prirodi ima mnogo životinja koje nisu naočito društvene, drugima je nezamislivo da su posve same. Među potonjima su i orke, zbog čega je sudbina jedne od njih, zatočene u malenom bazenu najvećeg akvarija u Argentini, još i mučnija.

Njegovo ime je Ksamenk, 24 godine je sam i, sudeći po snimkama, u užasnom je stanju. Naziva ga se najusamljenijom orkom na svijetu, a snimka pokazuje kako zuri u vrata unutar bazena Mundo Marino, gdje se nalazi. Oni koji su je snimili kažu da je to sve što on radi - dan i noć gleda u vrata svojeg zatvora.

Nesretna je životinja u akvarij dovedena 1992. godine. Iz akvarija tvrde da su ga pronašli nasukanog u obližnjem zaljevu s još tri kita. Za to nisu podastrli nikakve dokaze pa osim njihove riječi niko ne zna sa sigurnošću kako su došli do životinja.

Tarik Filipović se pridružio apelu za spas Une i Neretve: "To su naše ljepotice, sačuvajmo ih"

Ksamenk je bio posve sam do 2000. godine. Onda se pojavila sitna zraka svjetlosti - dovedena mu je družica iste vrste, Belen. Donijela mu je barem malo radosti u samoći, ali sreća je bila kratkog vijeka jer je ona preminula te iste godine. U zatočeništvu je ta nesretna orka na svijet donijela jedno mrtvo mladunče, a u trenutku smrti čekala je još jedno.

Razne organizacije diljem svijeta zadnjih nekoliko godina mole da se Kshamenk pusti. Ističu da je nehumano takvo društveno stvorenje držati samo i zatočeno u premalenom bazenu.

"On mora biti maknut iz tog malog bazena i preseljen na mjesto gdje ima drugih pripadnika njegove vrste, prije nego bude kasno", rekao je glasnogovornik organizacije UrgentSeas, koja se bori za puštanje orke, piše LAD Bible.

No, problem je što se zapravo ne zna odakle dolazi orka pa niko ne zna gdje bi ga mogli pustiti. Mnogi se boje da bi se on na slobodi ponašao jednako kao i u akvariju, što bi ga dovelo u opasnost. Nije uobičajeno da orka traži hranu od ljudi i da želi imati kontakta s njima, što on čini.

No, u istoj je situaciji bila orka Lolita (Tokitae), koja je pune 52 godine bila zatočena u bazenu američkog Miami Seaquariuma. Ona je trebala iz akvarija preseliti najprije u dio mora koji je ograđen. Plan je bio prevesti je avionom u okeansko utočište u vodama između Washingtona i Kanade, gdje će najprije plivati unutar velike mreže dok je treneri i veterinari ne nauče kako loviti ribu. Stručnjaci su bili svjesni da će morati ojačati mišiće, jer orke obično preplivaju oko 160 kilometara dnevno. No, baš kad je sve dogovoreno i organizirano, Lolita je preminula.

Mnogi se nadaju kako Ksamenka ne čeka ista sudbina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak