Turisti iz BiH masovno idu u ovaj grad: Važi za mjesto koje obavezno treba posjetiti

0
Radiosarajevo.ba

Firenza, grad umjetnosti, historije i nevjerovatne gastronomije, sve više privlači turiste iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Smještena u srcu Toskane, Firenza je postala nezaobilazna destinacija za sve one koji žele u potpunosti doživeti čaroliju Italije, a njena jedinstvena ponuda uistinu opravdava status jednog od najposjećenijih gradova u Evropi.

Za sve turiste sa Balkana, Firenza predstavlja savršenu priliku da istraže spoj kulturnih znamenitosti, slikovitih uličica, autentične kuhinje i tradicionalnih običaja koji čine ovaj grad posebnim.

U posljednjim godinama, sve više putnika iz našeg regiona bira Firenzu kao glavnu destinaciju na svom italijanskom putovanju. Ovaj grad jednostavno morate posjetiti – jer, kada ga jednom doživite, postaje mjesto koje ćete pamtiti zauvijek.

Gordan Firić za Radiosarajevo.ba: Sve je ličilo na 1997. Momci su znali da im je – biti ili ne biti

Ukoliko se odlučite da posjetite Firenzu, evo nekoliko stvari koje ne smijete propustiti:

1. Jedite schiacciata

Schiacciata je više od običnog sendviča – to je pravo gastronomsko iskustvo. Hrskava fokača punjena svježim lokalnim sastojcima poput pršute, pekorina, maslina ili sušenog paradajza pruža nezaboravan spoj ukusa.

Najbolja mjesta za probanje ovog specijaliteta su male, porodične pekare koje ćete pronaći u skrivenim uličicama Firenze. Schiacciata je savršen obrok da je ponesete dok šetate gradom i istražujete njegove čari.

2. Pijte vino iz vinskog prozora

Vinski prozori, poznati kao "buchette del vino", unikatna su firentinska tradicija iz 17. vijeka, kada su lokalni vinari prodavali vino direktno iz svojih kuća. Danas su ovi prozori ponovo oživljeni, omogućavajući vam da probate najbolja toskanska vina na krajnje neobičan način.

Uz čašu kjantija ili vernačije iz ovih malih otvora u zidovima, uživaćete u historiji dok istovremeno osvježavate nepce.

3. Probajte gnudi

Gnudi, što na italijanskom znači "goli", jeste jedinstvena tjestenina bez tijesta. Ove lagane knedle od rikote i spanaća prelivene puterom i žalfijom otjelotvoruju jednostavnost i sofisticiranost toskanske kuhinje.

Firentinski restorani specijalizovani za tradicionalna jela savršeno pripremaju ovaj specijalitet, pa obavezno pronađite mjesto gdje možete uživati u pravom domaćem gnudi iskustvu.

4. Jedite firentinski odrezak

Bistecca alla Fiorentina nije samo obrok - to je ritual. Ovaj ogromni odrezak od goveđeg mesa priprema se na žaru i servira skoro sirov, čime zadržava sočnost i autentičan ukus. Degustacija ovog specijaliteta je obavezna za svakog ljubitelja mesa. Firentinski restorani ponosno nude ovaj specijalitet, a atmosfera lokalnih taverni dodatno doprinosi iskustvu.

5. Probajte afogato

Afogato je savršena poslastica za one koji žele da spoje najbolje od italijanskog espresa i sladoleda. Na italijanskom, "affogato" znači "utopljen", što savršeno opisuje ovaj desert - kugla kremastog sladoleda prelivena toplim espresom.

Ova kombinacija savršeno osvježava nakon napornog dana obilaska umjetničkih galerija i historijskih znamenitosti. Potražite ga u lokalnim kafeima i poslastičarnicama kako biste završili dan u Firenzi na pravi način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak