TikToker isprobao zanimljiv eksperiment: Da li je moguće ispržiti jaje na suncu?
Već godinama kruže glasine da se tokom izuzetno vrućeg vremena može ispeći jaje na suncu.
Tokom nedavne velike vrućine koja je zahvatila ovu zemlju, jedan korisnik TikToka odlučio je provjeriti da li u toj teoriji ima istine.
Ishan, poznat na TikToku kao ishxn.a, pokušao je ispržiti jaje na suncu u Londonu, gdje je temperatura dosezala oko 33°C. U videu koji je podijelio sa svojim pratiocima, objasnio je kako je u malu tavu stavio malo ulja da se jaje ne bi zalijepilo, a zatim, uz dobro uvježban potez, razbio jaje jednom rukom i ostavio ga na suncu da se "prži".
Čengić: Razlike u platama ovise o složenosti poslova, ne o stručnoj spremi
Nakon sat vremena, vratio se do tave i primijetio da se žumanjak "raspukao", ali da nije bilo većih promjena. Ipak, odlučio je produžiti eksperiment za još jedan sat. Ni nakon dva sata jaje nije izgledalo bolje, osim blagog izbjeljivanja bjelanjka. Ishan je produžio eksperiment na ukupno tri sata, nakon čega je priznao da jaje "izgleda kao haos" – vodenkasto, s loše očuvanim žumanjkom.
Nakon sat vremena, stanje jajeta nije se značajno promijenilo osim što je žumanjak pukao. Ishan je odlučio produžiti eksperiment i ostavio jaje još sat, a potom i treći sat. Iako je primijetio blago izbjeljivanje bjelanjka, jaje na kraju nije bilo ni blizu termički obrađenog. Zaključio je da, iako zanimljivo, prženje jajeta na suncu ipak nije moguće u ovakvim uslovima.
@ishxn.a Can I fry an egg using ONLY the sun during a UK heatwave?! Lets find out! 🥵☀️🇬🇧- #fyp #foryou #viral #heatwave #uk #london #ukheatwave #challenge #creatorsearchinsights #egg
♬ Old Disney Swing Jazz - Nico
Stručnjaci ističu da je za kuhanje jajeta potrebna temperatura od oko 70°C, pri čemu bjelanjak počinje da se zgušnjava na 62°C, a žumanjak na 65°C. Iako površine poput betona ili haube automobila mogu dostići visoke temperature tokom toplotnog vala.
Također, stručnjaci upozoravaju da, iako ovakvi eksperimenti mogu biti zanimljivi, kuhanje hrane na ovakav način nije preporučljivo zbog rizika od razvoja bakterija uslijed nedovoljnog zagrijavanja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.