Svjetski poznati spomenik više neće biti isti: Gradonačelnica Pariza donijela odluku

0
Radiosarajevo.ba
Svjetski poznati spomenik više neće biti isti: Gradonačelnica Pariza donijela odluku

Tokom priprema za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu, Eiffelov toranj su krasili olimpijski prstenovi koji su označavali početak ove manifestacije u francuskom gradu.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo, rekla je u subotu, 31. augusta, da će Eiffelov toranj zadržati olimpijske prstenove, čak i nakon Paraolimpijskih igara, navodi France24.

"Kao gradonačelnica Pariza, odluka je na meni i imam saglasnost Međunarodnog olimpijskog komiteta", rekla je za francuske medije. 

Sve veće cijene školskog pribora: U regionu potrebno izdvojiti i do 2000 KM, evo koliko u BiH

"Dakle, da, oni prstenovi će ostati na Eiffelovom tornju", rekla je ona, ali bez preciznog objašnjenja koliko dugo. 

Dodala je i da će pet lakših prstenova iste veličine zamijeniti one pričvršćene na najznamenitiji spomenik francuske prijestolnice jer su sadašnji preteški da bi izdržali dugo vremena. 

Incident u Parizu pred zatvaranje Olimpijskih igara: Hitno evakuisan Ajfelov toranj

Ponovila je svoju želju da olimpijski kotao ostane u vrtovima Tuilleries, ali predsjednik Emmanuel Macron će imati posljednju riječ jer je lokacija državno vlasništvo. 

Organizatori su dobili domaću i međunarodnu pohvalu za nesmetano odvijanje igara 

Ona je rekla da će pet lakših prstenova iste veličine zamijeniti one pričvršćene na najznamenitiji spomenik francuske prijestolnice jer su sadašnji "preteški" da bi izdržali dugo vremena.

Hidalgo je također ponovila svoju želju da olimpijski kotao ostane u vrtovima Tuileries, ali predsjednik Emmanuel Macron će imati posljednju riječ jer je lokacija državno vlasništvo.

Organizatori su dobili domaću i međunarodnu pohvalu za nesmetano odvijanje igara sa najpoznatijim pariškim spomenicima koji pružaju slikovitu pozadinu.

Hidalgo je pozdravila uspjeh u kojem su se Francuzi "ponovo zaljubili u Pariz" koji "nikada više neće biti isti", navodeći planove za ponovno odobrenje kupanja u dijelovima rijeke Sene do ljeta 2025.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak