Svaka čast, susjedi: Sobu s CT uređajem odlučili "lansirati u svemir"

Radiosarajevo.ba

Kako bi mališanima olakšali neugodno iskustvo koje donose pregledi magnetnom rezonancom, Klaićeva bolnica u Hrvatskoj je ranije ove godine prostoriju s MR-om oslikala u simpatične motive podmorja, a zbog dobre reakcije djece bolnica se odlučila na novi kreativni projekt - CT u svemiru.

Osim što su ovim potezom ljekarima olakšani pregledi, kod djece je primijećeno smanjenje tjeskobe i straha od pregleda, a kod nekih i smanjeno korištenje opće anestezije jer djeca opušteno i svjesno ulaze u uređaj.

Iza ove kreativne ideje stoje Eva Mladiček i dizajnerica Marina Cumbo iz agencije Izona.

"Saradnja s bolnicom i rad na projektu jedan je od onih projekata koji ispunjavaju srce jer sve što radimo za bolnicu radimo volonterski, s ciljem kako bi mališanima boravak u bolnici bio što ugodniji. Super je saznanje da baš svako od nas može pomoći na neki način, bez obzira na obrazovanje ili struku. Mi pomažemo maštom", rekla je Mladiček.

Screenshot:  Klaićeva bolnica u Hrvatskoj

Shvativši da je ideja s podmornicom bila pun pogodak, dosjetili su se da bi sada na isti način mogli obojiti i sobu s CT uređajem kojega su odlučili "lansirati u svemir".

"MRI podmornica je bio prvi projekt takve vrste na kojem smo puno naučili. Tehnička izvedba nije jednostavna i postoji puno sitnica i malih dijelova koje sve treba pripremiti da čine skladnu cjelinu. Ipak, motivacije u ovakvim projektima nikada ne fali tako da to ne predstavlja neki problem. Svemirska letjelica, kao naš drugi projekt, nešto je kompliciranija jer smo, uz sam uređaj, oslikali i cijelu prostoriju u kojoj se nalazi. Pazili smo da sve bude veselo, razigrano i simpatično kako bi razvedrilo djecu u njihovim teškim trenucima“, rekla je dizajnerica Cumbo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak