Šta se dogodilo u Jadranskom moru? Bili su invazivna vrsta, a onda samo doplutali na obalu i uginuli

0
Radiosarajevo.ba
Šta se dogodilo u Jadranskom moru? Bili su invazivna vrsta, a onda samo doplutali na obalu i uginuli

Na plažama u blizini ušća rijeke Po pronađeni su ostaci velikog broja plavih rakova. Pomor ovih životinja, koje se smatraju invazivnom vrstom u Jadranskom moru, mnoge je začudio.

Premda još uvijek nije poznat uzrok, poznavatelji prilika vjeruju kako je do pomora došlo zbog jednog od dva scenarija.

Ili ga je izazvala visoka temperatura (ona se smatra i uzrokom pomora dagnji u Malostonskom zaljevu) ili možda anoksija, odnosno, nestašica kisika. Naravno, bez laboratorijske analize neće biti poznat uzrok ovog pomora.

Otkazano takmičenje na Olimpijskim igrama: Uzalud bačeno 1,5 milijardi eura

Snimka koja je nastala na plaži Boccasette neke ipak nije uzrujala, jer je riječ o invazivnoj vrsti u Jadranskom moru. On u svom širenju potiskuje domaće vrste - recimo, na području delte Neretve (gdje je prvi put i viđen 2004. godine) je to napravio bočatom raku.

Ono što je kod ove vrste posebno jest činjenica da ih se može naći i u morima i u rijekama - potonje su im sjajno mjesto za pronalazak hrane, dok se u more vraćaju nakon parenja.

Od prvog viđenja su se proširili cijelim Jadranom i činilo se da im ništa ne smeta. Ali, u Italiji se očito nešto dogodilo što je na ovaj način utjecalo na ovu vrstu, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak