Veliki pomor dagnji u Jadranskom moru: Uzgajivači u šoku, nikada nisu čuli za ovakvo nešto

3
Radiosarajevo.ba
Veliki pomor dagnji u Jadranskom moru: Uzgajivači u šoku, nikada nisu čuli za ovakvo nešto
Foto: Screenshot / Ilustracija

Veliki pomor dagnji uzgajivači pripisuju visokim temperaturama mora. Braća Lazić porodičnim uzgojem dagnji bave se na površini od desetak hektara, a uginulo im ih je gotovo devedeset posto dagnji.

Školjkar Zdravko Lazić, koji uzgaja dagnje u uvali Brijesta, ne pamti takav pomor. "Mi imamo 25 godina obrt, cijeli život se bavimo ovim, kao i generacije prije nas. Nikada nisam ni čuo za ovakvo nešto", naglasio je Lazić za HRT.

Uzgajivači pretpostavljaju da je uzrok pomora školjaka izrazita toplina mora, na ovome dijelu nezapamćena, gotovo 30 stepeni.

Mještani zbunjeni: Rekordna temperatura u Jadranskom moru znatno spala

Mještani zbunjeni: Rekordna temperatura u Jadranskom moru znatno spala

Za razliku od dagnji, kamenice se još uvijek drže. Uzgajivači u zaljevu Bistrina i susjednim uvalama tvrde da kod njih zasad nema uginuća, ali svakodnevno pomno prate stanje.

Ana Bratoš Cetinić, s Odjela za primijenjenu ekologiju Univerziteta u Dubrovniku, ističe kako sve treba analizirati veterinarski inspektor i objašnjava utjecaj vrulja na području Bistrine, što je za razliku od Brijeste, na školjke moglo utjecati povoljno.

"Smatra se da je to otprilike 11 stepeni Celzijusa. Kada dođe određena količina slatke vode s tom temperaturom, jasno da onda i hladi to područje, pogotovo u dubljim slojevima, pa je onda i ugroženost od povišenih temperatura manja, ali to su sad sve špekulacije", navela je Bratoš Cetinić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije