Šta se desi čovjeku kada se zaglavi u vodenom vrtlogu? Istina je zastrašujuća

1
Radiosarajevo.ba
Šta se desi čovjeku kada se zaglavi u vodenom vrtlogu? Istina je zastrašujuća

Svijest o opasnostima koje predstavljaju vrtlozi i razumijevanje njihovog formiranja ključni su za sigurnost u vodi.

Vrtlozi, koji nastaju kada brze struje vode naiđu na druge struje ili prepreke, mogu predstavljati ozbiljnu opasnost za plivače, životinje, pa čak i za male brodove.

Suočena s jakim protivnikom, voda počinje kružiti u spirali prema dole, stvarajući vrtlog sposoban usisati objekte ili živa bića koja se nađu u blizini.

Novi kvar u Sarajevu: Radnici na terenu, oglasili se iz ViK-a

Vrtlozi se mogu pojaviti u raznim oblicima, od malih i kratkotrajnih do ogromnih i trajnih, potaknutih stalnim strujama.

Najopasniji među njima nazivaju se maelstromi. Šta se zapravo događa kada vas usisa vrtlog? Prva ruka iskustva onih koji su preživjeli ovakve situacije otkrivaju zastrašujuće detalje.

Što se događa kada vas usisa vrtlog?

Kretanje suprotstavljenih struja može usisati male predmete, ljude, a ponekad čak i male brodove u središte vrtloga, gdje ih nastali usis može povući prema dole u vodu.

Jednom kada se nađete pod vodom, situacija postaje izuzetno opasna jer kretanje vode može izazvati dezorijentaciju i onemogućiti disanje.

Stuart Foulstone, koji je doživio takvu situaciju, ispričao je svoje iskustvo za The Guardian: "Kada sam shvatio da sam zarobljen u vrtlogu, prvi instinkt mi je bio pokušati isplivati van, ali to se pokazalo beznadnim.

"Foulstone je kasnije pregledao snimke GoPro kamere pričvršćene na njegovu kacigu i otkrio da je bio pod vodom gotovo tri i pol minute.

"Vjerovatno sam bio povučen gotovo do dna rijeke, gdje je snaga vrtloga oslabila i pustila me. Pronašli su me licem prema dole u vodi i spasio me jedan od kajakaša."

Dubina do koje vrtlog može povući osobu ovisi o njegovoj veličini i snazi, a nisu svi koji su se našli u vrtlogu uspjeli izaći živi. Tijela obično potonu ako osoba utone bez prsluka za spašavanje jer je zrak u plućima ono što nas drži na površini, ali kasnije se izdižu na površinu zbog procesa raspadanja, koji u tkiva uvodi više plinova.

Kako nastaju vrtlozi?

Vrtlozi i maelstromi mogu nastati na nekoliko načina, ali najčešće se formiraju kada se suprotne struje sukobe i počnu kružiti jedna oko druge, ili kada neka struja naiđe na prepreku.

Drugi način je iznenadno formiranje ponora nastalih urušavanjem pećina. To uzrokuje da voda poplavi šuplju strukturu, stvarajući vrtlog sličan onome koji nastaje kada iz kade punu vode izvučete čep.

Različiti načini na koje vrtlozi mogu nastati znači da se ponekad pojavljuju iznenada i bez upozorenja, dok su druga područja poznata po formiranju vrtloga zbog struja koje prolaze tim područjem.

Najbolji način da ostanete sigurni je da se klonite vode, a prsluci za spašavanje mogu napraviti značajnu razliku kada je u pitanju izlazak iz vrtloga.

Svijest o opasnostima koje predstavljaju vrtlozi i razumijevanje njihovog formiranja ključni su za sigurnost u vodi.

Svaki kontakt s vodom u područjima poznatim po jakim strujama treba shvatiti ozbiljno, a prsluk za spašavanje može biti razlika između života i smrti, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak