Šta je Donaldu Trumpu poručio direktor kompanije koja proizvodi GTA?

Radiosarajevo.ba
Šta je Donaldu Trumpu poručio direktor kompanije koja proizvodi GTA?

Izvršni direktor kompanije koja se bavi proizvodnjom video igrica Rockstar Games Strauss Zelnick je komentarisao tvrdnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da su igrice uzročnik nasilja u društvu, piše portal LadBible.

Američki predsjednik je ovo izjavio nakon što su se 3. i 4. augusta u Sjedinjenim Američkim Državama desile tri pucnjave u kojima je ubijena najmanje 31 osoba. Zelnick čija je kompanija proizvela među najpopularnijim igricama Grand Theft Auto i Red Dead Redemption je poručio:

"Tužni smo zobg tragedije. Kriviti zabavu je neodgovorno. Ova izjava je izraz nepoštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama. Ovakav oblik zabave postoji u cijelom svijetu. Ali, nasilje uzrokovano oružjem je karakteristično za Sjedinjene Američke Države. Stoga je potrebno rješavati stvarne probleme."

Prema ocjeni portala LadBible, Zelnick je ovom konstatacijom ukazao na suštinu problema, a to je da ljudi širom svijeta igraju video igrice, ali da Sjedinjene Američke Države prednjače u broju oružanih napada.

Studija koji su proveli profesori sa Univerziteta Oxford, a čiji su rezultati objavljeni u februaru ove godine je ukazala da ne postoji povezanost između nasilja sadržanog u video igricama i agresivnosti tinejdžera koji ih igraju.

Profesor koji je predvodio istraživanje Andrew Przybylski za Sky News je kazao:

"Mnogo je uzročnika nasilje. Postoji djelimičan uticaj spola na ovu pojavu, ali igranje video igrica nije uzrok. Igrice ne potiču agresivnost i nasilje kod mladih ljudi. Uzroke treba tražiti negdje drugo. Prije svega u životnim okolnostima."

Studijom je bilo obuhvaćeno hiljadu osoba starosti od 14 do 15 godina koje su igrale igrice kao što su Grand Theft Auto i Call of Duty, navodi LadBible.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak