Splićani nestrpljivo čekaju red u Bosanskoj ulici - širi se miris sirnica
Pred Uskrs, svake pa i ove godine, Splićani su pohrlili u Bosansku ulicu gdje se šire mirisi svježe ispečenih sirnica.
Ova delicija nezaobilazni je ukras svakog porodičnog stola, pa nikome nije teško ni čekati u redu zbog toga, piše Dalmacija Danas.
I ako ste pomislili da se radi o tradicionalnoj bosanskoj piti od sira - ne nije.
Oglasili se studenti nakon masovnih protesta u Srbiji: 'Tek smo počeli'
Riječ je o tradicionalnom uskrsnom kolaču - zapravo slatkom tijestu posutom šećerom koji sa sirom nema apsolutno nikakvih dodirnih tačaka, a u ostatku Hrvatske, pa i dijelovima Dalmacije, poznatiji je pod nazivom pinca.
Oko samog pripravljanja nema neke velike filozofije, dapače, ali, splitski Uskrs svejedno nema ni mirisa ni okusa ako nije zaslađen upravo sirnicom iz Kirigina.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.