Sofisticiranu letjelicu SAD-a Iračani špijunirali programom s weba

Radiosarajevo.ba
Sofisticiranu letjelicu SAD-a Iračani špijunirali programom s weba

Iako velika većina zapadnjaka iračke pobunjenike doživljava kao neobrijane, prljave seljake naoružane primitivnim oružjem koji jedva rukuju mobitelom ili automobilom, upravo su ti ljudi, uz pomoć jednostavnih programa skinutih s interneta, preuzeli kontrolu leta nad predatorima, sofisticiranim američkim bespilotnim letjelicama koje kruže nad Irakom.

Kako je prije nekoliko dana objavilo američko ministarstvo obrane, vojska je došla u posjed videosnimki s predatora koje dokazuju da irački militanti redovito presreću i preuzimaju videosnimke s bespilotnih letjelica uz pomoć programa SkyGrabber koji se na internetu bez ikakvih ograničenja prodaje za 25,95 dolara.

Predviđali akcije

Iako im je SkyGrabber omogućavao da preuzmu potpunu kontrolu leta nad predatorom vrijednim 4,5 milijuna dolara, militanti su mjesecima neopaženo promatrali koja područja i ciljeve američka vojska snima, čime su uspijevali predvidjeti poteze i akcije marinaca i iračkih snaga sigurnosti.

Američko zapovjedništvo otkrilo je da se militanti koriste tim uređajima kad su zaplijenili laptop jednog od šijitskih zapovjednika na čijem su se tvrdom disku nalazili sati i sati snimaka preuzetih s bespilotnih letjelica, ali i analize budućih akcija marinaca koje su načinjene na temelju snimljenog materijala.

Problem nastao u Bosni

"Trupama na zemlji nije nanesena šteta, ali ovo curenje podataka slabi našu poziciju. Upravo radimo na poboljšanju zaštite komunikacijskih kanala letjelica", izjavio je američki ministar obrane Robert Gates.

Problem leži u nešifriranoj vezi između bespilotne letjelice i zemaljske kontrole, a Pentagon je s ovom sigurnosnom slabom točkom predatora upoznat još od kampanje u Bosni devedesetih godina prošlog stoljeća, ali očito da su smatrali kako irački militanti nisu na dovoljno visokom nivou tehnološkog razvoja te da ovu slabu kariku bespilotne letjelice neće znati iskoristiti.

I sam tvorac SkyGrabbera, ruski programer Andrew Solonikov iznenađen je upotrebom svojeg programa na nebu iznad Iraka.

"Program je razvijen za prijenos muzike ili videospotova s interneta", kaže Solonikov.

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak