Seksualna revolucija u našim krajevima

Radiosarajevo.ba
Seksualna revolucija u našim krajevima


"Najprikladnije vrijeme za snošaj je prije spavanja, najmanje jedan do dva sata poslije večere, u polumračnoj sobi, poslije kupanja. Najbolje je imati dva do tri snošaja tjedno." Praktični su to savjeti iz priručnika O spolu, o porođaju i novorođenčetu, uglednog hrvatskog ginekologa dr. Davora Rogić, koja je izdata 1965. godine, u vrijeme u koje se smješta i početak seksualne revolucije u našim krajevima, piše Jutarnji.hr

Ženin je pogled upravljen prema potomstvu

Feministički pokreti i termin “ravnopravnost spolova” nisu postojali, a dr. Rogić u svojoj je knjizi upozorio da su ženine najjače karakteristike želja za brakom, želja za majčinstvom i želja da bude domaćica i gazdarica. “Njezin je pogled upravljen prema domu i potomstvu. Ona u tome nalazi ostvarenje svojih mladenačkih ideala, tu nalazi životni smisao. Muškarac je pak stvoren da stvara odluke, da vlada, da postiže uspjehe.”

Bilo je to doba u kojem su tek rijetka domaćinstva imala televizor, erotskih i pornografskih časopisa nije bilo, homoseksualnost je bila kazneno djelo, pobačaj je bio dopušten samo ako ga odobri posebna komisija, masturbacija se smatrala simptomom duševne bolesti, antibebi pilule tek su se počele pojavljivati, a jedina kontracepcija bili su za današnje pojmove izrazito neugodni gumeni RIS prezervativi, koji su se prodavali na komad u apotekama, i - pobačaji na crno.

Polovica muškaraca vara svoje žene

Moglo bi se reći da je seksualna revolucija u svijetu započela 1948. godina, kad je biolog i psiholog Alfred Charles Kinsey u tada izrazito puritanskoj Americi objavio publikaciju Seksualno ponašanje muškaraca.

Podaci su bili šokantni: 50 posto oženjenih muškaraca vara svoje žene, 92 posto ih masturbira, a 10 ih je posto na skali od 0 do 6, pri čemu je 6 čisto obilježje homoseksualizma, dobilo ocjenu 5! Knjiga je, očekivano, postala bestseler i u deset dana doživjela čak šest izdanja! Prašina se još nije ni slegla, a Kinsey je pet godina nakon toga objavio i drugu publikaciju, Seksualno ponašanje žena - 25 posto žena ima izvanbračne izlete, 50 posto ih masturbira!

Glavni Kinseyjev sljedbenik u tadašnjoj Socijalističkoj Hrvatskoj bio je pokojni dr. Marijan Košiček, koji je već krajem 50-ih širom Hrvatske razvio mrežu savjetovališta za roditelje i djecu i držao prva predavanja o seksualnosti. Već sredinom 60-ih djevojke su u Hrvatskoj mogle ono što danas više ne mogu: doći bez uputnice, napraviti preglede i besplatno dobiti antibebi pilule.

Seksualnost među socijalističkim tinejdžerima

Početkom 70-ih legaliziran je pobačaj, počeo se izdavati Start, bojažljivo je stizao i Playboy. Provedeno je prvo istraživanje o seksualnosti među tinejdžerima.

Provedeno je polutajno, smatralo se skandaloznim, a rezultati su objavljeni tek u najstručnijoj literaturi dostupnoj tek rijetkima. Jer, pokazali su da je 55 posto mladića i 42 posto djevojaka u posljednjih godinu dana imalo iskustvo petinga, a 56 posto mladića i 18 posto djevojaka iskustvo spolnog odnosa! Najveći broj dječaka prvi je put imao odnos u 15. i 16. godini, a djevojaka u 16. i 17. godini.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak