Savjeti za postače tokom ramazana: Zašto je važno ne propustiti sehur i šta treba jesti?

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti za postače tokom ramazana: Zašto je važno ne propustiti sehur i šta treba jesti?

Post bez ustajanja na sehur imunološki sistem može učiniti ranjivim i slabim, a da bi se održao jakim na sehurskim i iftarskim soframa neophodno je imati svježe povrće i voće.

Gizem Gencyurek, nutricionistkinja Univerzitetske bolnice Medipol Pendik iz Istanbula, upozorila je na važnost održavanja imunološkog sistema jakim tokom ramazana. Naglašava kako je u tom smislu vrlo bitna pravilna ishrana za sehur i iftar.

"I tokom mjeseca ramazana moguće je ojačati imunološki sistem uz pravilnu ishranu", kazala je Gencyurek.

Predložen pritvor za nastavnika koji je polno uznemiravao učenice

Naglašava također na izričitu potrebu konzumiranja hrane poput jogurta i kefira, koji spadaju među probiotike.

"Kvalitetni izvori proteina poput mesa, jaja i ribe trebaju biti uključeni u našu prehranu. Svakako bismo na stolove za sehur i iftar trebali dodati crvenu papriku, peršun, limun i narandže, koji su dobri izvori vitamina C", pojasnila je Gencyurek.

U nedjelju nastupa ramazan: U koliko sati je prvi sehur, a kad je iftar?

Upozorila je da post bez ustajanja na sehur može imunološki sistem učiniti ranjivim i slabim.

"Da bismo održali imunološki sistem jakim, svakako bismo trebali uključiti svježe povrće i voće za iftar i sehur. Konzumirati zdrave izvore ulja kao što su maslinovo, kokosovo, odnosno lješnjak, badem i orah.

Izbjegavati jednostavne izvore ugljikohidrata kao što su pakovana hrana, peciva, gazirana pića, a umjesto toga okrenuti se izvorima ugljikohidrata iz žitarica. Od iftara do sehura trebamo konzumirati što više vode i obratiti pažnju na način spavanja", poručila je Gencyurek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak