Samo u Turkmenistanu: Predsjednik odredio imena elektronskih uređaja

0
Radiosarajevo.ba
Samo u Turkmenistanu: Predsjednik odredio imena elektronskih uređaja

Gurbangulij Berdimuhamedov, predsjednik Turkmenistana, jedna je od najživopisnijih ličnosti na političkoj sceni svijeta. Ima apsolutnu vlast, ostvarenu "98-postotnom" podrškom birača na izborima što mu omogućava da donosi često besmislene zakone, pa se često optužuje za totalitarizam.

Tako je u januaru 2018. godine Berdimuhamedov naredio zaplijenu crnih automobila u glavnom gradu Aškabatu jer bijelu boju smatra "srećom". Policija je u Ašhabatu zaplijenila vozila tamnih boja i njihovim vlasnicima je rečeno da moraju platiti da bi ih prefarbali u srebrno ili bijelo.

Sada je Berdimuhamedow odlučio dati lični doprinos razvoju domaće industrije, odnosno supstituciji uvoza. U petak mu je ministar industrije Serdar Berdimuhamedov, inače usvojeni sin predsjednika, predstavio najnovije uzorke domaćih elektronskih proizvoda: Smart televizore od 65 inča, mobitele s dvije SIM kartice, pametne telefone, podijeljene klima uređaje, usmjerivači toplote, hladnjake...

Predsjednik je dobio težak zadatak da imenuje sve modele. Gurbangulij Berdimuhamedov pristupio je odgovorno zadatku: Dakle, budući pametni telefon nosit će ponosno ime "National", wi-fi ruter je "Iskra", hladnjak je dobio zvučno naziv "Žažda"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak