Ronioci naišli na rijedak prizor: 'Tamo je ležao 170 godina, pa pustimo ga još godinu dana'

0
Radiosarajevo.ba

Poljski ronioci objavili su da su prošle sedmice kod švedske obale Baltičkog mora otkrili olupinu broda iz 19. stoljeća čije je spremište ispunjeno sanducima šampanjca i porculanskim predmetima.

"Olupina je cijela krcata sanducima šampanjca, mineralne vode i porculana", rekao je za AFP Tomasz Stachura, voditelj ronilačke grupe Baltictech.

Prema njegovim riječima, među pronađenim predmetima je stotinjak boca šampanjca. "Ronim 40 godina, često se dogodi da budu jedan ili dva spremnika... (ali) da naiđem na olupinu s takvim teretom, to mi se nikad prije nije dogodilo", komentirao je  Stachura.

Nesreća kod Štrbačkog buka: Mladić pao niz liticu, hitno prevezen u bolnicu

Otkriće, oko 20 nautičkih milja južno od švedskog otoka Öland, uveliko je rezultat slučajnosti, tvrde ronioci koji godinama češljaju dno Baltičkog mora u potrazi za olupinama. "Istraživali smo nova mjesta iz čiste znatiželje i tada smo naišli na ovu olupinu", rekao je Stachura.

Pronalazak mineralne vode u zatvorenim glinenim bocama omogućio je da se utvrdi da je brod potonuo u drugoj polovici 19. stoljeća. "Uspjeli smo fotografirati žig na boci, za koji se ispostavilo da pripada njemačkom brendu Selters – a ti su žigovi u to vrijeme imali specifičan oblik", objasnio je Stachura.

Naučnici pronašli nevjerovatne ostatke podzemne građevine Maja: Poznato koliko su stari

Ronioci su obavijestili švedske regionalne vlasti o svom otkriću. Također su naglasili da se šampanjac neće uskoro vaditi zbog administrativnih ograničenja. "Tamo je ležao 170 godina, pa pustimo ga još godinu dana, imat ćemo više vremena da se valjano pripremimo za ovu operaciju", zaključio je Stachura, prenosi Večernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak