Čudesno otkriće: Za lubanju staru milion godina vjeruje se da pripada drevnom 'Čovjeku zmaju'

3
Radiosarajevo.ba
Čudesno otkriće: Za lubanju staru milion godina vjeruje se da pripada drevnom 'Čovjeku zmaju'
Foto: Unilad / "Zmajevi ljudi" - neuhvatljiva drevna rasa

Pitanje 'odakle dolazimo' nešto je što arheolozi i antropolozi već dugo pokušavaju riješiti iskopavanjem drevnih grobova kako bi otkrili porijeklo čovječanstva.

Arheološka otkrića omogućila su naučnicima da sastave djelić evolucije čovjeka, od primata preko neandertalaca do Homo sapiensa. Međutim, ova otkrića su također ostavila mnoga pitanja bez odgovora, jer su otkriveni ostaci davno izgubljenih podgrupa drevnih ljudi.

Jedna od grupa koja je naučnike zbunila su 'zmajevi ljudi' - neuhvatljiva drevna rasa koja je otkrivena na području današnje Kine. Nažalost, naziv vrste ne dolazi od povezanosti s mitskim krilatim stvorenjima, već riječ 'longi' potiče od geografskog naziva Longjiang (što se prevodi kao 'Zmajeva rijeka').

Šok iz Mostara: Velež ostao bez trenera na dan prozivke

Šok iz Mostara: Velež ostao bez trenera na dan prozivke

Još 1989. i 1990. godine, par lobanja je pronađen u distriktu Yunyang u provinciji Hubei, Kina, a izgled ostataka zbunio je arheologe zbog njihove neobične veličine i oblika. Treća, slična lobanja otkrivena je 2022. godine, nazvana 'Yunxian čovjek'; međutim, stručnjaci su bili zbunjeni oblikom lobanje.

Nedavna studija je dodatno rasvijetlila porijeklo lobanje, omogućivši istraživačima da digitalno rekonstruiraju ostatke koristeći 3D softver. Ovo je omogućilo istraživačima da otkriju više informacija o davno izgubljenoj vrsti prahistorijskih ljudi - poznatoj kao 'zmajevi ljudi'.

Istraživači vjeruju da lobanja pripada čovjeku starom 900.000 godina koji je djelimično Homo sapiens i djelimično Homo longi (također poznat kao 'zmajev čovjek'). Kao zajednički predak i Homo longi i predaka modernih ljudi, lobanja bi mogla pružiti vezu između ove dvije vrste.

Lobanja Homo Longi
Foto: Unilad: Lobanja Homo Longi

"Rekonstruisani Yunxian 2 sugerira da je to rani član azijske linije 'Zmajevog čovjeka', koja vjerovatno uključuje Denisovance, i da je sestrinska grupa Homo sapiens linije," piše jedan od istraživača u radu, dodajući da lobanja "predstavlja populaciju koja je blizu posljednjeg zajedničkog pretka ove dvije linije."

Dodao je: "Razumno je zaključiti da je Yunxian morfološki i hronološki blizu posljednjem zajedničkom pretku linija H. sapiensa i Zmajevog čovjeka."

Istraživanje nam je također pružilo dalji uvid u to kako su enigmatični 'zmajevi ljudi' izgledali. Slično drugim prahistorijskim ljudima, Homo longi karakterišu niske, duge lobanje, istaknuti nadsvođeni lukovi, velika usta i široke očne duplje.

Otkriće je također omogućilo stručnjacima da povežu Homo longi i Denisovance, s tim da se sada vjeruje da su ove dvije grupe povezane, piše Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije