Riječ pedijatra: Krvna slika prije vakcinacije – potrebna ili ne?

0
Radiosarajevo.ba
Riječ pedijatra: Krvna slika prije vakcinacije – potrebna ili ne?

Da li je potrebno raditi nalaz poznat kao “krvna slika” prije vakcinacije?

Kratko i jasno – ne, nije potrebno.

Odnedavno, postoji praksa da se dijete prije vakcinacije odvede, primjerice u neku privatnu zdravstvenu instituciju, i uradi krvna slika. Nažalost, majke to savjetuju jedna drugoj i čine samoinicijativno, bez savjeta s pedijatrima jer se s tom pretragom osjećaju sigurnije kada treba dati vakcinu.

Ovo je potpuno nepotrebna procedura i predstavlja teret i neugodu za dijete.

Pri tome i dodatno košta, ako se radi privatno. Roditelji se brinu zbog boli koju djetetu načini vakcinacija, a vađenje krvi za krvnu sliku je još veća bol i neprijatnost, piše vakcine.ba

Riječ pedijatra

“Praksa rađenja raznih laboratorijskih nalaza prije vakcinacije (najčešće krvne slike) pojavila se posljednjih godina vođena najviše zabludom roditelja da dijete mora biti skroz zdravo kad se vakciniše, inače mu vakcina može sasvim ‘pobrkati’ imuni sistem. To je potpuna zabluda”, objašnava pedijatar dr. Jovan Raičević iz PZU Mansa Medica u Tivtu, Crna Gora.

“Savjetuje se da se djeca vakcinišu kad su sasvim zdrava zbog toga da bismo bili sigurni u dejstvo vakcine, a ne zato što bi vakcinacija djeteta koje ima neku virusnu infekciju proizvela neke neželjene efekte”, nastavlja dr. Raičević.

“Kad se djetetov imunitet bori sa nekom virozom, vjerovatnoća da će imunološki odgovor na vakcinu biti adekvatan je manja nego kad je dijete sasvim zdravo.”

Raičević poručuje kako nije potrebno vaditi nalaz krvne slike prije termina vakcinacije.

U krvnoj slici možemo vidjeti da li je povišen broj leukocita, što je indikator upale. Možemo vidjeti da li postoji smanjenje trombocita ili anemija. Međutim, zapravo nam krvna slika nije najbolji pokazatelj da li je dijete fit za vakcinaciju. To određuje pedijatar, pregledom djeteta i na osnovu odgovora roditelja. Svakako na vakcinaciju nećemo voditi dijete koje ima visoku temperaturu (iznad 37.5 C), a to se već vidi na djetetu – pospano je i neraspoloženo.

Ako dijete ima neku upalu, koja je kontraindikacija za vakcinaciju – to će se već vidjeti po simptomima. Dijete će imati kašalj, temperaturu, biće neraspoloženo, dekoncentrisano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak