Restoran poslužuje invazivne vrste da se ne bi širile: Da li biste pojeli ove 'delicije'?

0
Radiosarajevo.ba
Restoran poslužuje invazivne vrste da se ne bi širile: Da li biste pojeli ove 'delicije'?

Jedan londonski restoran došao je na bizarnu ideju - posluživat će invazivne vrste životinja i biljaka kako bi se zaustavilo njihovo širenje.

Douglas McMaster, vlasnik restorana Silo, odlučan je pretvoriti strane vrste u ukusne delicije, u nadi da će i drugi restorani slijediti taj primjer. Tako su se na meniju našli vjeverice i japanski dvornik.

"Ideja nije popularizirati te invazivne vrste s potražnjom koja bi dopustila da postanu invazivne. To bi bilo užasno", naglasio je McMaster. Umjesto toga, nada se da će "vratiti ravnotežu u ekosistemu i tada ćemo ih prestati jesti".

Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"

Invazivne vrste su životinje ili biljke koje nisu izvorne za određeno područje i mogu naštetiti već postojećim ekosistemima.

Sive vjeverice su primjer za to, a Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) priznaje ih kao jedne od najgorih na svijetu.

Urnebesna reakcija medvjeda na svoj odraz u ogledalu: 'Čekaj, to sam ja?'

Ni signalni rakovi nisu toliko različiti jer nadmašuju vrste koje su prijeklom iz Ujedinjenog Kraljevstva oštećujući svoje obale i razmnožavajući se mnogo brže. Uprkos njihovim problemima, McMaster tvrdi da su te 'sile uništenja' jestive i ustvari vrlo 'ukusne'.

No neki naučnici i dalje su skeptični prema planovima za normalizaciju njihove potrošnje i strahuju da bi to moglo čak pogoršati problem. "Konzumacija invazivnih alohtonih vrsta nije nešto što bih poticao", rekao je Karim Vahed, profesor entomologije na Univerzitetu Derby, piše Direktno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak