Recesija pogoduje aligatorima

Radiosarajevo.ba
Recesija pogoduje aligatorima

Recesija u močvarnim krajevima SAD-a očigledno pogoduje aligatorima, kojima su kuće pod pljenidbom postale dobra mjesta za sakrivanje i odrastanje, kao što je pokazao slučaj iz Floride.

U Orlandu, jednom od najvećih gradova u Floridi, Rebecca Smith i njena kći Deborah vidjele su u bivšoj kući svojih susjeda dva aligatora kako se sunčaju pored bazena. Jednostavno su morale snimiti nekoliko fotografija.

Dva su aligatora privukli pristojnu publiku. Velik broj ljudi iz susjedstva okupio se i pokušao uhvatiti gmizavce. Na svu sreću, mala Deborah je bila dovoljno prisebna da pozove službu za životinje.

"Pronašao sam aligatora dugog oko 60 centimetara kako se sakriva kod ruba bazena. Na dnu bazena bio je i jedan primjerak dug gotovo dva metra. Kuća u čijem su se dvorištu našli je pod pljenidbom, pa je bazen zelen i zapušten, što njima odgovara", rekao je Daniel Sterman iz Odjela za ribu i divljač.

U močvarnim krajevima aligatori, posebno mladi, neprestano traže odgovarajuća staništa. Nije neobično da ulaze u kuće. Uz vrlo velik broj kuća koje su pod pljenidbom, oko 330 000 svaki mjesec širom SAD, nađe se prilično veliki broj zapuštenih dvorišta u kojima se može nastaniti. Bar su životinje uspjele profitirati od recesije.

index.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak