Raj za turiste: Evo kakve su stvarne cijene u jeku sezone na jednoj od najatraktivnijih destinacija

0
Radiosarajevo.ba
Raj za turiste: Evo kakve su stvarne cijene u jeku sezone na jednoj od najatraktivnijih destinacija

Palma de Mallorca je raj na zemlji, a mnogobrojni turisti širom svijeta odluče se da dožive ovu prelijepu špansku destinaciju.

Arhitektura, hrana i sangrija, uz romantične zvukove gitare i španskog jezika, magična su kombinacija koja podiže Mallorcu u sam vrh turističke ponude Španije, ali i čitave Evrope. Međutim, svaka medalja ima i drugu stranu, pa tako i ovo mjesto nije baš idilično za lokalce kojima masovni turizam sve više ugrožava egzistenciju.

Mještani Palma de Mallorce su ovoga ljeta više puta protestovali upravo zbog posljedica velike posjećenosti, koja se odrazila na cijene stanova, ali i na cijene u restoranima i marketima koji su prilagođeni dubljem džepu turista. Također, ogroman protok ljudi i avionskog saobraćaja ugrožava životnu sredinu ovog ostrva. Od turizma se živi, kažu mještani i to je činjenica, ali sve ima svoje granice.

Dnevnik Radija Sarajevo | Džemil Hodžić: Vrijeme je da bolje baždarimo mehanizam empatije i ljubavi

Katarina iz Srbije je nedavno boravila na ovoj egzotičnoj destinaciji i za Blic Biznis ispričala njeno iskustvo sa cijenama na Mallorci. Najprije je pokazala cjenovnik iz lokalnog kafiću u mjestu El Arenal, koji se nalazi na oko 10 kilometara od Palma de Mallorce.

Prema njenim riječima, neke cijene su je iznenadile jer su niže nego u Grčkoj ili Crnoj Gori.

Primjera radi, običan espresso košta 1.60 eura, a sa mlijekom 20 centi više. Cappuccino košta 2.90 eura, dok su neke egzotične verzije sa rumom ili viskijem od 2.80 do 6.50, koliko košta Irska kafa.

Na cjenovniku se može vidjeti još da najjeftinije pivo košta 2.50 eura, dok je najskuplje oko 4 eura. Viski košta od 3.90 eura pa naviše. Naša sagovornica je koktel u Arenalu platila 9.9 eura u kafiću. Sangrija kod prodavaca na plaži košta 10 eura, dok, naprimjer, flaša u prodavnici košta 3.50 eura. Piće na ulici je takođe povoljnije i košta oko 3-4 eura. Zanimljivo je da mogu da se nađu magneti za samo 1 euro.

Solidan obrok može da se nađe za 10-12 eura. Naprimjer, paelja, nacionalni specijalitet, košta od 15-20 eura po čovjeku. Morski plodovi su skuplji, dok je piletina jeftinija", kaže Katarina i navodi primjer španske tortilje koja košta oko 6 eura.

Peškiri za plažu mogu da se kupe za 4-5 eura, a suncobrani koštaju oko 10 eura, ali su oni našli za 7 eura.

Iako El Arenal nije mnogo udaljen, Katarina i njen muž su putovali duže nego što je predviđeno zbog gužve. Gradski prevoz su u jednom smjeru plaćali 2 eura. Iznajmljivanje automobila košta oko 50 eura, a skuter 35 eura.

Mallorca kao centralno mesto je skuplje nego El Arenal, kaže naša sagovornica, pa se osjeti po nekoliko eura razlike u cijeni hrane, pića i suvenira.

"Što se tiče cijene aranžmana, cijene su sada pristupačne. Mi smo pronašli jednu od povoljnijih ponuda i platili smo 890 eura po osobi za 7 dana. U cijenu su uključeni doručak, večera, avionska karta i transfer".

Palma de Mallorce je grad i luka na istoimenom španskom ostrvu. Ima bogatu historiju u kojoj se prepliću religije, piratske borbe i bogata trgovina, a kruna svega toga je upravo nevjerovatna turistička ponuda, koja je sredinom 20. vijeka oblikovala izgled ostrva. 

Posjetili smo 'biser' na Jadranu kod Makarske, gdje je kristalno čisto more i kafa 2 eura

Kako je pisao DW, lokalci samo ne žele da se ostrvo percipira kao destinacija za žurke, već žele kvalitetan i održiv turizam koji ne remeti kvalitet života lokalnog stanovništva. Žele da smanje broj turista, ali da oni više troše, što otvara nove probleme, smatraju stručnjaci za turizam.

"Jedno moguće rješenje je da se broj turista drži na određenom nivou na kojem bi sve to bilo podnošljivo za gradove i lokalnu zajednicu, kaže Paul Peters i ističe da bi ekološki i socijalni faktori trebalo da imaju primat. Na tome moraju da radne združeno lokalne institucije, turističke agencije i avioprevoznici.

Bez obzira na svoje muke sa masovnim turizmom, Španci su ipak dobri domaćini jer je turizam značajan dio njihove kulture. Katarina kaže da su Mallorci prema njima bili "predivni, preljubazni i nasmijani, jednom riječju - Španci".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak