Protiv buha samo izvrsnim sredstvom i znanjem

Radiosarajevo.ba
Protiv buha samo izvrsnim sredstvom i znanjem

Sa buhama se možemo boriti samo odličnim sredstvima, zar ne? No to nije sve. Kako bi u tome bili uspješni potrebno je znati nešto i o njihovom životu. Moramo znati da buhe žive na psima i mačkama, a u njihovom nedostatku i na drugim životinjama i čovjeku..

Osim što kada su u većem broju oduzimaju veće količine krvi uzrokuju i pojavu vrlo neugodnih upala kože koje stručno nazivamo alergijskim dermatitisom. Priča o buhama nema kraja, jer dok jedna uživa u svom krvnom obroku, ostalih stotinu čeka na red.

Evo kako ova beskrajna priča o buhama počinje. Nakon što se pogosti s dovoljno krvi ženka buhe dnevno položi i do 30 jaja. Svega 15 buha ( 5 mužjaka i 10 ženki) prosječnog životnog vijeka od dvije nedjelje odgovorno je za razvoj oko 1400 ličinki i najmanje 700 kukuljica. U kukuljicama će se postupno razvijati nove odrasle buhe. Buhe, premda u kukuljici osjetit će žrtvu na svojstven način i to kao tijelo koje odaje toplinu, izdiše ugljični dioksid, ali i tijelo koje se giba i stvara vibracije. To će biti dovoljno da buhe u kukuljici prepoznaju sretnu budućnost pa da čim prije izađu. Na našim ljubimcima se nalazi svega 1 do 5 % od ukupnog broja buha u našem stanu. Svih ostalih 95% buha su nezreli oblici, a među njima 50% jaja, 35 % ličinki i 10 % kukuljica.

Za naglasiti je da buhe bez životinja ili čovjeka preživljavaju vrlo kratko, svega 48 do 96 sati.Treba dodati da se nezreli oblici buha ne snalaze dobro samo u našim stanovima već će se savršeno snaći posvuda gdje se nalazio i naš ljubimac poput automobila, garaža, terasa, prostirke, poda pseće kućice i dr.

Nove buhe na ljubimcu mogu biti i suvenir sa šetnje u parku u kojem se šeću drugi ljubimci, vožnje automobilom preplavljenog razvojnim oblicima buha, boravkom u vlastitom vrtu kojeg posjećuje susjedova mačka ili pak pas odnosno mačka lutalica. Ljubimac može buhe "zaraditi" i u kući prijatelja ili rodbine.

Buhama ni najmanje ne smeta zima. U zimskim mjesecima i donose najviše briga.

Priča o buhama stvarno nema kraja i želimo li ih se riješiti moramo dati sve od sebe oboružavši se znanjem i svim mogućim i nemogućim sredstvima protiv njih.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak