Prosto nemoguće: Pogledajte video u kojem jegulja bježi iz želuca ribe

0
Radiosarajevo.ba
Prosto nemoguće: Pogledajte video u kojem jegulja bježi iz želuca ribe

Neke neustrašive životinje ne prestaju se boriti za život čak ni nakon što su pojedene. Rendgenska snimka iz studije objavljene u časopisu Current Biology otkriva jedan takav odvažan bijeg.

Neobična snimka pokazuje mladu japansku jegulju koja izlazi iz trbuha grabežljive ribe koja ju je netom prije progutala.

Istraživači već dugo znaju da neke životinje imaju pasivnu odbranu, što znači da se protiv predatora bore uz pomoć svojih oštrih bodlji ili gorkog okusa, zbog kojih ih oni ispljunu. Japanske jegulje (Anguilla japonica) imaju drugačiji pristup kako ne bi postale večera.

Plenković prozvao Milanovića da radi u rusku korist: "Moramo se zapitati..."

Kako bi otkrili kako uspijevaju izbjeći opasnost, istraživači su u 32 mlade jegulje ubrizgali kontrastno sredstvo koje ih čini vidljivima na rendgenskom video sistemu.

Zatim su jegulje stavili u male spremnike s grabežljivom ribom Odontobutis obscura.

Nakon što su ih predatori pojeli, gotovo su sve jegulje pokušale pobjeći iz želuca. Samo ih je devet preživjelo, izvijestili su istraživači.

Neke od riba su kružile u želucu, tražeći izlaz. Uspješni bjegunci vratili su se kroz jednjak i izašli repom naprijed iz predatorovih škrga.

Bjegovi su bili "doista zapanjujući", kaže istraživač ribarstva Yuha Hasegawa sa Univerziteta Nagasaki, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak