Privatni život Alberta Einsteina: Imao je kćerku za koju niko nije znao?

0
Radiosarajevo.ba
Privatni život Alberta Einsteina: Imao je kćerku za koju niko nije znao?

Lieserl Einstein, prva kći Alberta Einsteina, dugo je bila gotovo nepoznata povjesničarima, a njezina je sudbina obavijena velom tajne. 

Lieserl je rođena 1902. godine iz veze Alberta Einsteina i Mileve Marić, srbijanske matematičarke s kojom je Einstein kasnije stupio u brak. Lieserl je došla na svijet dok su njeni roditelji još uvijek bili nevjenčani, što je u to vrijeme bilo iznimno skandalozno, osobito u konzervativnoj sredini.

O njenom životu vrlo se malo zna. Prema dostupnim podacima, Lieserl je rođena u Novom Sadu, gdje je Mileva bila sa svojom porodicom. Međutim, ubrzo nakon njenog rođenja, Lieserl doslovno nestaje iz historijskih zapisa. Nema službenih podataka o tome što se dogodilo s njom, niti postoje kasniji zapisi koji bi pokazali da je živjela s roditeljima. Historičari su tek 1980-ih godina otkrili njeno postojanje prilikom analize Einsteinove privatne korespondencije.

Neki će kampanje voditi iz pritvora: Evo ko su kandidati za načelnike i načelnice u Kantonu Sarajevo

Život obavijen velom tajne

Jedna od glavnih teorija koja objašnjava zašto je Lieserl nestala iz historijskih zapisa vezana je za neslaganje Einsteinovih roditelja s njegovom vezom s Milevom Marić.

Einsteinova porodica, posebno njegova majka, nije odobravala Milevu zbog njenog srbijanskog porijekla, starosti i intelektualnih ambicija, koje su bile u suprotnosti s očekivanjima tog vremena.

Zbog toga se vjeruje da su Einstein i Mileva odlučili sakriti rođenje Lieserl kako bi izbjegli skandal, a moguće je da su je čak dali na posvajanje ili da je preminula vrlo mlada od posljedica bolesti, piše History.

Iako nikada nije pronađen konačan odgovor o Lieserlinom životu, njena priča ostaje podsjetnik na personalne izazove s kojima se suočavao i sam Albert Einstein, te na tadašnju društvenu stigmu vezanu uz izvanbračnu djecu i međukulturne odnose, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak