Priča koja nadahnjuje: Predstavljena prva Barbie lutka s Downovim sindromom

0
Radiosarajevo.ba
Priča koja nadahnjuje: Predstavljena prva Barbie lutka s Downovim sindromom

Proizvođač igračaka Mattel s Nacionalnim društvom Down Syndrome radio je na izradi lutke, koja ima kraće tijelo i duži torzo od ostalih barbika.

"Naš cilj je omogućiti svoj djeci da vide sebe u Barbie, a istovremeno poticati djecu da se igraju s lutkama koje ne sliče njima samima", rekla je Lisa McKnight izvršna potpredsjednica i voditeljica na globalnoj razini Barbie & Dolls – Mattel, povodom lansiranja najpoznatije lutke na svijetu Barbie, ali ovog puta s Downovim sindromom.

U saopćenju koje je objavljeno u utorak 25. aprila, stoji da je Mattel odlučio sarađivati s Nacionalnim društvom za Downov sindrom u Sjedinjenim Državama na izradi lutke, koja ima kraće tijelo i dulji torzo od ostalih barbika.

Magična noć muzike i koncert za pamćenje: Rimski filharmoničari očarali sarajevsku publiku

Osim toga, lice joj je okruglog oblika, ima manje uši, bademaste oči te joj je nosni hrbat ravan. Odjevena je u haljinu s napuhnutim rukavima ukrašenu leptirima i cvjetovima u žutoj i plavoj boji.

Također, nosi i ružičastu ogrlicu s tri ševrona (vrsta tkanine) okrenuta prema gore koji predstavljaju tri kopije 21. kromosoma te u istoj boji ortoze za gležnjeve i stopala.

Nesvakidašnja situacija u Hrvatskoj: Policija je uhapsila plastičnu lutku

"Dlanovi lutke čak uključuju jednu crtu, što je karakteristika koja se često povezuje s osobama s Downovim sindromom", naveli su iz Mattela.

Ovaj potez pozdravile su i dobrotvorne organizacije, a Carol Boys, izvršna direktorica Udruge osoba s Downovim sindromom u Velikoj Britaniji, rekla je: "Djeca u našoj zajednici moći će se igrati s lutkom koja ih predstavlja."

Britanska manekenka s Downovim sindromom Ellie Goldstein pojavila se u kampanji s novom Barbie lutkom te kazala kako je jako sretna što vidi novu lutku s kojom se može poistovjetiti, piše Gloria.hr.

"Različitost mi je važna zato što ljudi trebaju vidjeti više osoba poput mene u svijetu, a ne da budemo sakriveni". Ellie je osvanula i u novom majskom britanskom Vogueu te krasi njihovu naslovnicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak