Poslušajte kako su govorili naši preci prije 6000 godina

Radiosarajevo.ba
Poslušajte kako su govorili naši preci prije 6000 godina
Lingvisti su rekonstruirali kako je zvučao 6000 godina star indoevropski prajezik.

Ovaj jezik bio je preteča brojnim evropskim i azijskim jezicima, a vi danas možete poslušati kako je zvučao.

Lingvist Andrew Byrd iz magazina Arheologija čitao je priču napisanu riječima za koje znamo da su postojale prije šest milenija.

Priča glasi ovako: "Ovca koja nije imala runo vidjela je konje - jedan je vukao teška kola, jedan veliki teret, a jedan je nosio samo čovjeka. Ovca je rekla konjima: „Boli me moje srce kad vidim čovjeka koji iskorištava konje“. Konji su joj odgovorili: „Naše srce, ovco, boli kad vidimo da čovjek, gospodar, uzme runo od ovce i načini sebi topao pokrivač. A ovca ostane bez svog runa.“ Kada je čula ovo, ovca je  pobjegla u ravnicu."

Poslušajte kako je ovo zvučalo:

Loading...

Indoevropski prajezik

Ovim prajezikom govorili su ljudi koji su živjeli između 4500 i 2500 godine p.n.e. i nisu ostavili pisane tragove. Naučnici su se pitali kako je zvučao, a priču o ovci i konjima kreirao je njemački lingvist August Schleicher 1868, kako bi shvatio indoevropski prajezik. Kako su naučnici sve više razumijevali ovaj prajezik, tako se i priča o ovci i konjima prilagođavala naučenom.

Indoevropljani je naziv za narode koji se služe jezicima indoevropske jezične porodice, i čije se porijeklo traži u hipotetičkim Proto-Indoevropljanima. U 2. mileniju prije nove ere događaju se velike migracije širom svijeta, koje su prema britanskom historičaru Robertu Gravesu izazvale klimatske promjene. Tačna lokacija indoevropskih predaka u stručnim krugovima još je pod debatom. Spominje se među ostalima, da su obitavali u području Kirgistana i Uzbekistana. Utvrđeno je međutim da su svi potomci Proto-Indoevropljana obožavali brojna, striktno antropomorfna božanstva koncentrirana oko groma (Svarog, Zeus, Jupiter, Indra, Odin). Njihovi jezici prema nazivima za brojku 100, podijeljeni su na centum i satem jezike. Centum (kentum) jezici su italički, helenski, germanski, keltski, anatolski i toharski. Satem obuhvaća slavenske, indoiranske, armenske, albanski i baltičke jezike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak