Polanski bi mogao biti oslobođen

Radiosarajevo.ba
Polanski bi mogao biti oslobođen

Ironija sudbine ili ne, ali za Romana Polanskog, slavnog reditelja optuženog za silovanje djeteta tri desetljeća ranije, bi hapšenje na aerodromu u Zürichu moglo biti jedina stvar koja bi mu mogla donijeti oslobađanje od optužbe.

Polanski je uhapšen kada je stigao u Švicarsku na uručenje nagrade za životno dijelo. Njegov pravni tim je pokrenuo proces odbačenja optužbeza zločin zbog kojeg je izbjegao iz Sjedinjenih Država u Francusku 1978, godinu dana nakon što se izjasnio krivim za nezakoniti seksualni odnos sa 13-godišnjakinjom.

To bi također moglo preokrenuti njegov slučaj na međunarodni problem koji bi uključio vlade Švicarske, Francuske, Poljske i SAD-u i potencijalno zakomplicirao njegovo moguće izručenje.

"Veliki problem predstavlja to da li bi bilo bolje za njega da je pregovarao o predaji kada je imao priliku", kaže profesorica prava na Univerzitetu Loyola, Laurie Levenson. "Sada je to postao međunarodni incident i državni tužilac će možda biti pod pritiskom da ne prihvata nagodbe. Prošli su kroz sve ove nevolje ne bi li uključili i Švicarsku u slučaj. To bi moglo biti otežavajuće za njega", rekla je.

Ipak, neki vjeruju da je hapšenje 76-godišnjeg oskarovca može dovesti do rezolucije koja će mu omogućiti da opet slobodno putuje.

"Mislim da će konačno imati svoj dan u sudu," kaže advokat Steve Cron, "i postoji dobra šansa da će njegov slučaj biti odbačen pred sudom".

U međuvremenu, Poljska i Francuska namjeravaju napraviti zajednički apel Švicarskoj i Sjedinjenim Državama da se Polanski pusti iz pritvora, rekao je poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski, prenosi poljska novinska agencija PAP. Sikorski je dodao da on i njegov francuski kolega Bernard Kouchner planiraju tražiti pomilovanje za Polanskog od američke državne sekretarice Hillary Clinton.

Polanski je već bio postigao nagodbu 1978., ali mu je zaprijetilo više zatvora nego što je ranije dogovoreno, pa je pobjegao u Francusku prije nego što je formalno osuđen.

Francuska nema ugovor o izručenju sa SAD-om, te dok je putovao širom Europe, izbjegavao je hapšenje zahvaljujući nedostacima politike o privođenju stranih bjegunaca. Ali, u posljednje vrijeme, mnoge zemlje su pooštrile svoje pokušaje da pronađu osumnjičene u inostranstvu i izruče ih.

Ministar pravosuđa Eveline Widmer-Schlumpf rekla je da će reditelj ostati u Zurichu sve do zaključenja postupka izručenja. SAD sada imaju 60 dana da podnesu formalni zahtjev za transfer Polanskog.

Njegova žrtva, Samantha Geimer, koja se davno javno identificirala i tužila Polanskog dobila je njegovu ponudu da dođe u Francusku i pregovaraju o raspuštanju slučaja.

Maksimalna kazna s kojom bi se Polanski mogao suočiti je 50 godina, a tužitelji kažu da su tipične kazne za ovakav slučaj 16 mjeseci do 3 godine zatvora.

Polanski uhapšen zbog seksa s maloljetnicom

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak