Pogledajte kakvo stvorenje krije more: Ovo je morski pas koji se naziva i "svinjoliki"

0
Radiosarajevo.ba

Jedan morski pas, poznat kao svinjoliki uglati morski pas, izgleda sve samo ne kao ti impresivni grabežljivci. Ovi neobični morski psi karakterizirani su ravnim glavama, široko raspoređenim očima i ružičastim njuškama.

Prema riječima Yuria Tiberta iz akvarija Elba u Italiji, svinjoliki uglati morski pas dobio je ime "riba svinja" zbog specifičnog zvuka koji ispušta kada izađe iz vode – nešto što nalikuje gunđanju. Ove informacije su podijeljene 2021. godine nakon što je mrtva jedinka pronađena na Elbi, talijanskom otoku blizu Toskane, a vijest je objavljena na Facebook stranici turističke web stranice Isola d'Elba App.

Svinjoliki uglati morski psi obično dosežu oko 1 metar u dužinu i imaju robusna, sivo-smeđa tijela s dva velika leđa peraja koja podsjećaju na jedra. Njihov profil s prednje strane nalikuje trokutu.

Neumorni ekolog iz BiH godinama besplatno čisti prirodu: 'Nisam mogao gledati'

Neobična bića

Kao i kod svih morskih pasa, njihova koža je prekrivena dermalnim dentikulima – malim, ravnim strukturama nalik zubima u obliku slova V, sastavljenim od pulpe, dentina i cakline. Ove strukture su kod svinjolikih uglatih morskih pasa posebno izražene, što im daje neobičan izgled. Iako naučnici još uvijek nisu posve sigurni zašto je to tako, pretpostavlja se da ove karakteristike služe kao zaštita od većih grabežljivaca.

Svojim čudnim izgledom, uključujući kratku i tupi njušku s velikim nosnicama, svinjoliki uglati morski pas zaista nalikuje svinji. Ove značajke odgovaraju njihovom načinu života; većinu vremena provode plivajući blizu morskog dna u potrazi za hranom, krećući se polako i usisavajući svoj plijen. Njihovi donji oštri zubi nalik oštrici služe za rezanje mesa, dok stožasti gornji zubi pomažu u probijanju skliskog plijena.

Nedavna istraživanja otkrivaju da se svinjoliki uglati morski psi hrane i jajima drugih morskih pasa. naučnici su 2015. godine zabilježili slučajeve gdje su zatvoreni morski psi konzumirali isključivo jaja elasmobranchs, osim što su u želucima divljih morskih pasa pronašli embrije drugih morskih pasa.

Iako svinjoliki uglati morski pas nema veliku komercijalnu vrijednost, njihova velika leđa peraja i bodlje čine ih ciljem ribarskih mreža kao usputni ulov. Ova vrsta je također navedena kao ugrožena na Crvenom popisu ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak