Ovo su najčešće greške koje radimo pri zamrzavanju hrane

Radiosarajevo.ba
Ovo su najčešće greške koje radimo pri zamrzavanju hrane

Prakticiranje pravilnog zamrzavanja hrane nije važno samo za naše novčanike. To je ključno za izbjegavanje bolesti izazvanih hranom i drugih bakterijskih problema koje lako može uzrokovati nepravilno skladištenje.

Ovo su najčešće pogreške koje pravimo prilikom zamrzavanja hrana:

  1. Ne popunimo zamrzivač s dovoljno hrane

Vjerovali ili ne, pun zamrzivač zadržava hladnu temperaturu mnogo bolje nego prazan. Kad se napuni, smrznuta hrana pomoći će u održavanju ledene hladne temperature, tako da sam zamrzivač neće morati raditi na tome da temperature bude dovoljno niska. Samo nemojte pretjerivati i zamrznuti zamrzivač prejako, jer unutra morate održavati protok zraka.

  1. Previsoka temperatura

Idealna temperatura zamrzivača je najviše -17 stepeni Celzija. Ovo je najbolje za dugoročno skladištenje i sigurnost. Ako skladištite sladolede možete ih držati kraj vrata zamrzivača gdje je temperatura ipak malo toplija.

  1. Odmrzavanje hrane na sobnoj temperaturi

Ovo je vrlo uobičajeno i noćna mora kada je u pitanju sigurnost hrane. Odmrzavanje peradi, ribe ili crvenog mesa na radnoj površini stavlja vaše meso u zonu temperaturne opasnosti. Vrlo lako mogu nastati bakterije prije nego što se meso u potpunosti odmrzne. Umjesto toga, odmrznite meso polako u hladnjaku ili brzo u mikrovalnoj.

  1. Zamrzavanje hrane zajedno

Umjesto da sve borovnice, kriške banane ili pljeskavice ubacite u vreće i bacite ih u zamrzivač, prvo ih zamrznite odvojeno. Ostavite da potpuno očvrsnu (24 sata), a zatim sve prebacite u jednu vrećicu. Jer ako vam iz te vrećice zatreba samo banana na taj način ćete moći izvaditi samo nju, a ne i ostatak hrane koji se zalijepi ako ne odvajamo vrećice.

  1. Otvaranje zamrzivača nakon nestanka struje

Ako dođe do nestanka struje, oduprite se iskušenju da otvorite svoj zamrzivač i pregledate što je unutra. Na taj ćete način ćete sačuvati hranu što je duže moguće. Kad se snaga vrati, provjerite da li je još uvijek potpuno smrznuto i bacajte sve što je mekano ili čak blago odmrznuto jer ćete tako izbjeći trovanje hranom.

  1. Zadržavanje hrane predugo

Čak i smrznuta hrana ima nekakav rok trajanja, posebno što se tiče okusa i teksture.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak