Ovo je sedam stvari koje nikako ne smijete raditi kada grmi i sijeva

4
Radiosarajevo.ba
Ovo je sedam stvari koje nikako ne smijete raditi kada grmi i sijeva

Grmljavinske oluje predstavljaju spektakularan prirodni fenomen, ali i ozbiljnu opasnost koja može rezultirati povredama i smrtnim ishodima. Kako biste se zaštitili tokom ovakvih oluja, važno je znati šta nikada ne smijete raditi.

Ovo je sedam ključnih savjeta za bezbijednost koje treba imati na umu tokom grmljavinskih oluja, piše Best Life.

  • Izbjegavajte kontakt s vodom: Voda provodi električnu energiju, pa je veoma opasno koristiti vodu tokom oluje. To uključuje tuširanje, kupanje i pranje posuđa. Munje mogu putovati kroz vodovod, a kontakt s vodom može povećati rizik od udara.
  • Ne koristite elektroniku: Tokom grmljavinske oluje izbjegavajte dodirivanje električnih uređaja koji su povezani na mrežu. Elektronski uređaji, uključujući računare, telefone i televizore, mogu biti oštećeni ili prouzrokovati povrede čak i ako su isključeni. Isključite sve uređaje pre oluje i čekajte da prođe prije nego što ih ponovo uključite.
  • Ne približavajte se kaminu: Kamini mogu provoditi električnu energiju kroz dimnjake, što može predstavljati dodatnu opasnost tokom oluje. Ako je oluja posebno vjetrovita, izbjegavajte korištenje kamina da biste spriječili ulazak dima u prostoriju.
  • Uđite u sigurnu zgradu: Kada čujete grmljavinu, odmah se sklonite u zatvoren prostor. Stajanje na otvorenom ili u visokom prostoru čini vas višom tačkom koju munja može pogoditi. Držite se dalje od prozora, vrata i terasa, jer beton može provoditi struju.
  • Ne ležite na tlu: Ako se nađete na otvorenom tokom oluje, čučanje u položaju s glavom među koljenima može vam pomoći da se smanjite kao meta. Međutim, izbjegavajte ležanje na tlu jer mokra površina može prenositi električnu energiju na horizontalnom nivou.
  • Izbjegavajte drveće: Drveće može biti opasno tokom oluje zbog mogućeg pada grana ili stabala. Ako nema drugog zaklona, sklonite se ispod najnižeg stabla, ali izbjegavajte stajanje na korijenju i radije se pomaknite na čvrstu podlogu.
  • Ne približavajte se telefonskim stubovima ili dalekovodima: Ove visoke tačke mogu privući munje, a srušeni dalekovodi stvaraju opasna područja oko sebe. Ostanite na sigurnoj udaljenosti od njih.

Proučite ove savjete i budite pripremljeni za sigurnost tokom grmljavinskih oluja. Vaša opreznost može pomoći da izbjegnete povrede i očuvate svoje zdravlje.

Dragan Bursać: A, kad će policajci iz Bihaća i Goražda biti raspoređeni na Zlatiboru i Kopaoniku?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak